Da ne bo slučajno kdo mislil, da Kandela samo še kroji, šiva in ustvarja, bi vam rada zaupala en nadvse preprost recept za skutine cmoke, ki sem ga podedovala od mami. Lahko jih oplemenitite s koščki jedilne čokolade in kompotom, v primeru, da ste bolj slane sorte, pa si privoščite nepolnjene slane cmoke s solato. V obeh primerih jih lahko povaljate še v prepraženih drobtinah.

Ta jed je tako enostavna in hitra – veliiiiko enostavnejša od skutnih cmokov, o katerih sem že pisala – , da si jo lahko omislite tudi za kosilo 1. januarja, ko se vam (recimo) zaradi neprespane noči ne bo dalo kuhati sarme ali česa podobno zahtevnega, vseeno pa bi svojemu želodcu radi namenili nekaj toplega in okusnega.

skutini cmoki s čokolado

Za skutine cmoke potrebujete:

  • 1 skodelico pšeničnega zdroba
  • 1 skodelico moke (bele, polnozrnate, pšenične, pirine, kamutove ipd.)
  • 1 skodelico skute
  • 2 jajci
  • malo mleka in
  • ščepec soli
  • koščki (temne, jedilne, itd.) čokolade ((Seveda, če hočete sladko verzijo.))

Priprava:

Vse sestavine dobro premešajte. Jaz se pri tem poslužujem kar vilic. Najprej premešajte zdrob, moko in sol, dodajte skuto in jajci. Po potrebi zalijte še z nekaj mleka, da dobite kompaktno maso, ki ne sme biti pretrda in ne premehka. Bog ne daj tekoča. :) Maso lahko pustite, da nekaj časa počiva ((Moji knedlci nič ne čakajo.)). Tako se bo zdrob že malo napihnil in mogoče boste morali maso pred oblikovanjem v cmoke še malo zaliti z mlekom.

skutini cmoki s čokolado

skutini cmoki s čokolado

Z jedilno žlico oblikujte cmoke in jih sproti polagajte v vrelo osoljeno vodo. Če jih boste polnili s čokolado, v cmok porinite košček čokolade in si kar s prsti pomagajte, da ga boste lepo zakrili. Čeprav se vam bodo cmoki prijeli žlice, naj vas to nič ne moti. Ko jih boste dali v vrelo vodo, se bodo sami odpustili z žlice in lahko boste nadaljevali z oblikovanjem.

skutini cmoki s čokolado

Cmoki naj rahlo vrejo približno 15-20 minut. Po navadi je v receptih napisano, da so takšne jedi kuhane, ko cmoki priplavajo na površje. Jaz pa jim z leseno žlico že prej rada pomagam, da se odlepijo od dna posode, saj nisem prepričana, da bi se v nasprotnem primeru odpustili sami.

Vmes lahko pripravite solato ali kompot. V ponvi pa prepražite drobtine, da boste kasneje v njih povaljali kuhane cmoke.

skutini cmoki s čokolado

skutini cmoki s čokolado

Ena ura in vašega kosila ne bo več na mizi. ;)

Pa dober tek!

skutini cmoki s čokolado