Če v Ljubljani ne bi bilo vseh prireditev, ki se največkrat odvijajo zvečer, ko ljudje malo bolj zaživimo, bi bila naša prestolnica najbolj dolgočasen kraj na svetu. Se mi zdi, da mesto mora imeti nekaj takega, če že nima narave v neposredni bližini, kamor bi ljudje lahko malo pobegnili, tako kot to lahko počnejo drugje. Predvsem na vasi. V mestih je najbrž kar povsod isto.

V torek (29.8.) se je torej začel Trnfest 08, ki naj bi se odvijal že vse od leta 1992, kot sem včeraj izvedela pred KUDom. Zelo sem vesela, da se je zabava bolj privatne narave skozi leta razvila v eno najbolj pričakovanih poletnih ljubljanskih prireditev.

jani kovačič in slovenia united
Jani Kovačič & Slovenia united

Včeraj je bil dan brez kakšnih obveznosti, zato sva si večer brez posebno dolgega razmišljanja popestrila z obiskom Trnovega, kjer je nastopal Jani Kovačič z orkestrom Slovenia united, v katerem naj bi učence iz štirih različnih glasbenih šol zbral skupaj prav Kovačič. Bili so odlični. Sama sicer nisem ravno velika oboževalka Kovačiča, ampak zaradi tega ne morem reči, da koncert ni bil dober. Zelo prijetno vzdušje me je spravilo v tako dobro voljo, da sem celo pomagala pri petju refrena: Vina, vina, daj, prinesi vina … ;)

jani kovačič in slovenia united
Jani Kovačič

Na Trnfestu mi je najbolj všeč to, da vidim na kupu toliko ljudi, ki odstopajo od tistih, ki jih ponavadi lahko vidimo sredi dneva v Ljubljani. V mislih imam predvsem tiste, ki dajejo občutek, da so se uredili samo zato, da so se prišli pokazat. Zdi se mi, da na Trnfestu tega ni. Ali pa samo gojim neke vrste simpatijo do ljudi, ki že na prvi pogled izgledajo malo bolj “alter” oz. drugačni.

Konec koncev je Trnfest zadeva, ki jo imam rada predvsem zato, ker si s predstavami, ki sem jih deležna tam, lahko razširjam obzorja. Tam spoznavam nove glasbene skupine, se smejim odličnim improligašem, stend ap komedijante bom letos žal zamudila, ker sva se odločila, da je naslednji teden, ko imajo nastop (6.8.), čas za najin dopust :)

jani kovačič in slovenia united
Jani Kovačič & Slovenia united

Vsekakor pa ne bom zamudila balkan punk rock gipsy metal folka v izvedbi Kultur shock (1.8.), ki na nek način spominjajo na Gogol Bordello, in ruskih Picassovih otrok (Deti Picasso) in njihovega psihadelično etno rock koncerta (18.8.). Vseh stvari je toliko, da bi se človek najraje kar utaboril pred KUDom in čakal na večere. Če še koga zanima kaj vse se bo v naslednjem mesecu dogajalo blizu cerkve, v kateri je Prešeren opazil svojo Julijo in se vanjo zaljubil tako kot sem se jaz v Trnfest ;) , naj si ogleda program na spletni strani KUDa. Če pa se boste znašli na kraju “zločina”, si na stojnici, kjer prodajajo promocijski material, lahko vzamete tudi papirnati program.

trnfest majice
majčke, priponke, cd-ji, knjige, rsq …

Ko sem že ravno pri promocijskem materialu … Kot sem izvedela včeraj, naj bi se KUD Franceta Prešerna približno pol leta lahko financiral z denarjem, ki ga od obiskovalcev zasluži v avgustu. Da bi zaslužili še kakšen dodaten evro, prodajajo tudi majčke z logom letošnjega festivala, ki stanejo 10 evrov in priponke po 2 evra. Če si želite majčko Trnfesta, pa nimate 10 evrov, si lahko za 4 evre kupite kakšno z lanskoletnim logom.

majica trnfest08
moja majica in njegova priponka

Midva sva včeraj že prispevala za festival in si kupila majico in priponko. Take projekte je treba podpreti! Pa naj nihče ne reče, da je 12 evrov (letošnja majica + priponka) predraga karta za 35 večerov koncertov, gledališča, filma, delavnic itd. itn.