Leto 2007 je bilo eno tako posebno leto.

Takrat se je na Siolovem Blogosu rodila Kandela oz. Кандела. Prvič sem se srečala s hudo izgorelostjo, iz katere sem se pobirala dobro leto, potem sem se prvič (za tri mesece) srečala z Rusijo, nato pa sem se prvič v živo srečala tudi z jogo. Že takrat sem bila popolnoma navdušena nad tem, kako mi lahko 90 minut vadbe enkrat na teden pomaga, da se umirim. Mirna glava je bila v tistem času veliko več vredna kot dejstvo, da je tudi moje telo postalo bolj fleksibilno in stabilno.

Ljudje se skozi leta spreminjamo, spreminjajo se naše najbolj priljubljene glasbene skupine, naši najboljši prijatelji, naše simpatije, naše najljubše knjige, sem in tja pa najdemo nekaj, kar nas vedno znova povleče k sebi. Pri meni je to prav gotovo joga. Z njo se nadiham, z njo se raztegnem. Posledica oz. rezultat usklajevanja dihanja z gibanjem je mirna, včasih celo – neprecenljiv občutek – prazna glava.

Kandela in joga

Hvala, dragi joga učitelji

Moja prva joga učitelja sta bila Primož in Nataša Kastelic, ki danes vodita vadbeni center Primus v Ljubljani. Primož in Nataša sta super, imata zelo lep odnos do ljudi. Naučila sta me, da joga ni nekaj dolgočasnega, kot si marsikdo predstavlja. Naučila sta me, da poslušam svoje telo in ga ne silim v na videz še tako zanimive poze, če mi s pomočjo bolečine sporoča, da fizično še ni sposobno. Čeprav se zadnja leta vidimo bolj malo, lahko rečem, da bosta vedno ostala prava prijatelja.

S selitvijo v Mozirje sem spoznala še eno zelo simpatično učiteljico joge, Tjašo Petek iz Pilgrima, ki jo najdete vse od Mozirja do Velenja in Slovenj Gradca. pa tudi na Krasu, v Bohinju ali Maroku. Z njeno pomočjo sem med drugim izkusila tudi kaj pomeni joga za nosečnice. Spoznala me je tudi z ajurvedo, tudi njene masaže so bile pravi balzam.

Žal zaradi različnih dejavnikov pri Tjaši nisem vztrajala tako dolgo kot pri Nataši in Primožu. Sva pa s Tjašo vseeno ostali prijateljici in jo z veseljem priporočam vsem, ki bi želeli delati jogo v Zgornji Savinjski dolini.

Yoga With Adriene

Pred tremi leti sem si našla novo učiteljico joge, ki pride kar na dom. :)

Adriene Mishler in njeno Yoga With Adriene. Z njeno pomočjo se učim biti bolj prisotna. Z njeno pomočjo se učim, kako se osredotočiti na trenutek tukaj in zdaj. Živimo pač v svetu, kjer je polno impulzov, ki nas mečejo iz ritma, zato je še toliko bolj pomembno, da se znamo umiriti in biti prisotni v sedanjosti, v tem trenutku. Da nas ne vrže iz tira vsaka malenkost. Vsak, ki ima izkušnje z izgorelostjo ali kakšno drugo podobno boleznijo današnjega časa, se tega najverjetneje zaveda še toliko bolj.

Trudim se vnesti sproščenost v svoje gibanje. Želim si, da bi nekega dne tudi moje izvajanje asan postalo kot nekakšen ples. Tako kot to naredi Adriene.

Čeprav je Adriene iz ZDA, mi njene povprečno 30-minutne vadbe ustrezajo tudi zato, ker si lahko v vsakem trenutku prižgem njen youtube kanal in ji dovolim, da me vodi skozi asane. Zadnja leta v januarju prakticira 30-dnevni joga izziv. Ona vsak dan objavi video z vadbo, ti pa si vsak dan vzameš čas, da razviješ svojo joga blazino, pritisneš “Play” in si prisoten. Čeprav pride kakšen dan, ko je to težko narediti. A če se potrudiš, je nagrada toliko večja.

Letošnji januarski joga izziv se imenuje TRUE in je (meni osebno) prava poslastica. Adriene postopoma vodi in spodbuja 3 milijone naročnikov na svojem youtube kanalu, da s pomočjo joge ponovno najdemo svoje bistvo in vzpostavimo odnos do sebe. Postopoma in potrpežljivo. Iz dneva v dan. Praznim glavo, odkrivam svoje telo in sem hvaležna za moč gibanja.

Hvaležna za vse svoje joga učitelje in še za marsikoga in marsikaj, kar mi je bilo podarjeno. Hvala.

Namaste!