Z Romanom sva se odločila, da bova skupaj sodelovala v 10-dnevnem razstrupljevalnem programu Čisto zelene spremembe, ki ga je PlanetBIO pripravil skupaj s strokovnjaki s področja prehrane, joge in aromaterapije. Ker se je s 1. aprilom zaključil moj dopust za nego in varstvo otroka in ker vrnitev v službo zahteva kar nekaj časa in energije, da se človek seznani z vsem, kar je zamudil in se na novo vpelje, najprej nisem bila povsem odločena, da bom res upoštevala jedilnik. Potem me je Roman seznanil z dejstvom, da se je prijavil v spletni program in takrat sem se dokončno odločila, da se mu pridružim. Sicer se je določene stvari tako ali tako enostavneje igrati :) in se jih držati skupaj.

Jedilnik je za moje pojme malo preširok, v smislu, da je preveč različnih sestavin in če nekdo program izvaja sam, se mora res držati navedenih količin, v nasprotnem primeru mu stvari ostajajo. Kakor koli. Programa se ni treba strogo držati, zato si stvari brez slabe vesti vsak lahko prilagodi po svoje. Midva sva na primer namesto kalčkov alfalfa v solato dala kar sveže nabran regrat in čemaž, ki sta zrasla na bližnjih poljih in sta med drugim zelo primerna tudi za razstrupljanje. To je le ena od prilagoditev.

A pustimo solate ob strani. Tokrat sem pravzaprav želela napisati nekaj o zelenjavnih juhah. To je jed, ki jo z veseljem jem kadar koli. Pozimi, poleti – ni važno. Recepta za kakšno zelenjavno juho še nikoli nisem objavila, ker gre za jed, kjer človek lahko brez skrbi eksperimentira in mi še nikoli ni uspelo, da bi dvakrat naredila enako juho. Vedno je malo drugačna.

Naj bo tale recept, ki se je znašel na jedilniku za drugi “razstrupljevalni” dan, moja oda tej čudoviti jedi.

Potrebujemo ((sestavin je dovolj za eno konkretno porcijo, ali pa kar za porcijo in pol)):

 • 1 manjši por
 • 1/3 skodelice ((1 skodelica je približno 2,4 dl)) narezanega krompirja
 • 1/3 skodelice narezanega brokolija
 • 1/3 skodelice narezane cvetače
 • (jaz sem “pomotoma” dodala še eno manjše belo korenje)
 • 1/3 skodelice leče (jaz sem dala rdečo lečo)
 • 2 stroka česna (jaz sem dala le 1 strok, ker sem za posip namesto drobnjaka uporabila čemaž)
 • oljčno olje
 • zeliščna sol (jaz sem dala kar himalajsko)
 • kurkuma
 • ingver
 • nekaj vejic svežega drobnjaka za potresanje (jaz sem drobnjak zamenjala s čemažem)

zelenjavna juha za PlanetBIO čisto zelene spremembe zelenjavna juha za PlanetBIO čisto zelene spremembe zelenjavna juha za PlanetBIO čisto zelene spremembe

Zelenjavo sem narezala na koščke. Pri nizki temperaturi in z nekaj olja sem prepražila por, mu dodala še korenje, cvetačo, brokoli in krompir. Potem sem zelenjavo zalila  z vodo. Količina vode je odvisna od tega, kako gosto juho bi radi imeli. Jaz imam rada bolj gosto. Potem sem posolila s himalajsko soljo in dodala nasekljan strok česna. Kurkumo in ingver naj bi dodala na koncu, a sem nanju enostavno pozabila. Juha je na rahlo vrela toliko časa, da se je skuhal krompir; približno 15-20 minut.

Medtem sem posebej skuhala rdečo lečo. Že prej (preden sem začela rezati zelenjavo) sem jo namočila za 15 minut v hladno vodo. Nato sem vodo odlila in jo v novi vodi zavrela. Ko je zavrela, sem vodo spet zamenjala, jo rahlo posolila in nato pustila, da je lepo vrela 10-15 minut. V tem času se je lepo nakuhala in ko sem jo odcedila, je iz nje nastal neke vrste pire. :)

rdeča leča za zelenjavno juho za PlanetBIO čisto zelene spremembe rdeča leča za zelenjavno juho za PlanetBIO čisto zelene spremembe

Nekaj juhe in leče sem dala v blender, da jo je spremenil v čudovito kremno juho. Čeprav imam sama zelo rada juho s koščki zelenjave, je bila ta kremasta juha še veliko bolj okusna, saj so se vsi okusi res lepo zmešali med sabo.

zelenjavna juha za PlanetBIO čisto zelene spremembe zelenjavna juha za PlanetBIO čisto zelene spremembe

V programu Čisto zelene spremembe je 20 minut pred vsakim obrokom (zajtrk, kosilo, večerja) priporočljivo spiti vsaj 2 dl mlačne vode s sokom pol limone in z 2 tabletama alge klorele (2 tableti sta približno toliko kot pol čajne žličke ali pa zravnana čajna žlička klorele v prahu), kar pridno upoštevava. :)

limona z mlačno vodo in 2 tabletama klorele PlanetBIO PlanetBIO klorela v tabletah

Tudi, če vas Čisto zelene spremembe ne zanimajo, si kdaj le privoščite kakšno zelenjavno juho. Dober tek! ;)