Prazniki se bližajo z vso hitrostjo. Zato sva se s Piromanom odločila, da si nekaj spečeva in preveriva, če to še znava 🙂 Odločila sva se, da si bova nekaj trenutkov polepšala z grlizljanjem jaffa peciva.

Če bi slučajno še kdo rad počel kaj takega, pa ne ve kako, naj si ogleda slike in prebere tekst, ki sledi.

Pa DOBER TEK! 😉

recept za jaffa pecivo
moj (že nekajkrat uporabljeni) recept

Na vsakem začetku je najprej recept. Tega sem dobila od kuharice Romane, ki je včasih kuhala za goste hotela Pod Voglom. Najbolj čudno pri tem pecivu mi je bilo to, da moraš uporabiti pomaranče skupaj z olupkom. Ne sliši se ravno najbolj okusno, ampak ko daš to v usta … mmmm.

Torej sestavine že poznamo: jajca, sladkor, vanilija, moka, pecilni, pomaranče, voda, olje, marmelada in čokolada.

sestavine za jaffa pecivo
potrebne sestavine na kupu; manjkata samo marmelada in čokolada, ki sta se še skrivali v hladilniku in omari

v moko vmešaš pecilni prašek
rumenjake sva ločila od beljakov in v odmerjeno količino moke vmešala pecilni prašek

Ponavadi je pri peki tako, da se jajca najprej ločijo na rumenjake, ki jih najprej zmešamo/premiksamo skupaj s sladkorjem, in na beljake, iz katerega stepemo trd sneg, ki nam bo služil zato, da bo vse skupaj bolj rahlo.

Preden sva rumenjake zmešala s sladkorjem, je Piroman v moko, ki jo je že odmeril v posodo, vmešal pecilni prašek.

jajca stepeš skupaj s sladkorjem
rumenjakom sva primešala sladkor, tudi vanilijev

V rumenjake sva vmešala sladkor in pri tem vztrajala toliko časa, da je zmes dobila lepo svetlo rumeno barvo.

jajcem in sladkorju dodaš olje
primešala sva še potrebno količino olja

Dodala sva olje in mešala naprej. Počasi. Nisva namreč želela imeti pošpricane cele kuhinje 🙂

še prej naseckaš pomarančo skupaj z olupom
pomaranče je bilo treba zmiksati skupaj z olupkom in vmes NE razmišljati, kako nezdravo je najbrž jesti pošpricane olupke 🙂

Medtem sem jaz dobro sprala pomaranče, jih narezala na manjše koščke in postopoma zmiksala.

v maso vmešaš zmiksane pomaranče
v maso sva dodala pomaranče

Ko sva v maso dodala že vse (tudi moko), sva vanjo dobro vmešala in premešala še pomaranče.

dodaš trdo stepen sneg
dodala sva trdo stepen sneg ((sneg lahko bolj utrdimo s tem, da mu malo pred koncem dodamo še nekaj sladkorja))

Na koncu je prišel na vrsto še sneg, ki ga je Piroman rahlo vmešal v maso.

sneg rahlo vmešaš v maso
vse skupaj sva rahlo premešala

Pekača nisva namazala z margarino ali čem podobno spolzkim, 🙂 ampak sva na dno z namenom, da se pecivo ne bi preveč prijelo pekača, položila kar peki papir. Nanj sva vlila maso in se med razmišljanjem o tem, kako dobro bo pečeno in dokončano pecivo, že začela oblizovati okoli ust.

razdejanje, ki ga je v kuhinji povzročila peka
pekač sva “premazala” s peki papirjem, da se ga pecivo ne bi preveč prijelo

Sline so se cedile, masa je tekla v pekač, pečica pa je že vročično pričakovala “hrano”.

zliješ v pekač
maso sva vlila na pekač in jo potisnila v pečico z namenom, da se v slabe pol ure na 200 stopinjah lepo rumeno zapeče

pečeno jaffa pecivo

pečeno jaffa pecivo

Ko je bilo vse skupaj pečeno, sva pecivo premazala z marelično marmelado, jo prelila s čokolado in počakala, da se je vse skupaj lepo shladilo in strdilo. Sladkanje se je začelo.