Prazniki se bližajo z vso hitrostjo. Zato sva se s Piromanom odločila, da si nekaj spečeva in preveriva, če to še znava 🙂 Odločila sva se, da si bova nekaj trenutkov polepšala z grlizljanjem jaffa peciva.
Če bi slučajno še kdo rad počel kaj takega, pa ne ve kako, naj si ogleda slike in prebere tekst, ki sledi.
Pa DOBER TEK! 😉
moj (že nekajkrat uporabljeni) recept
Na vsakem začetku je najprej recept. Tega sem dobila od kuharice Romane, ki je včasih kuhala za goste hotela Pod Voglom. Najbolj čudno pri tem pecivu mi je bilo to, da moraš uporabiti pomaranče skupaj z olupkom. Ne sliši se ravno najbolj okusno, ampak ko daš to v usta … mmmm.
Torej sestavine že poznamo: jajca, sladkor, vanilija, moka, pecilni, pomaranče, voda, olje, marmelada in čokolada.
potrebne sestavine na kupu; manjkata samo marmelada in čokolada, ki sta se še skrivali v hladilniku in omari
rumenjake sva ločila od beljakov in v odmerjeno količino moke vmešala pecilni prašek
Ponavadi je pri peki tako, da se jajca najprej ločijo na rumenjake, ki jih najprej zmešamo/premiksamo skupaj s sladkorjem, in na beljake, iz katerega stepemo trd sneg, ki nam bo služil zato, da bo vse skupaj bolj rahlo.
Preden sva rumenjake zmešala s sladkorjem, je Piroman v moko, ki jo je že odmeril v posodo, vmešal pecilni prašek.
rumenjakom sva primešala sladkor, tudi vanilijev
V rumenjake sva vmešala sladkor in pri tem vztrajala toliko časa, da je zmes dobila lepo svetlo rumeno barvo.
primešala sva še potrebno količino olja
Dodala sva olje in mešala naprej. Počasi. Nisva namreč želela imeti pošpricane cele kuhinje 🙂
pomaranče je bilo treba zmiksati skupaj z olupkom in vmes NE razmišljati, kako nezdravo je najbrž jesti pošpricane olupke 🙂
Medtem sem jaz dobro sprala pomaranče, jih narezala na manjše koščke in postopoma zmiksala.
v maso sva dodala pomaranče
Ko sva v maso dodala že vse (tudi moko), sva vanjo dobro vmešala in premešala še pomaranče.
dodala sva trdo stepen sneg ((sneg lahko bolj utrdimo s tem, da mu malo pred koncem dodamo še nekaj sladkorja))
Na koncu je prišel na vrsto še sneg, ki ga je Piroman rahlo vmešal v maso.
vse skupaj sva rahlo premešala
Pekača nisva namazala z margarino ali čem podobno spolzkim, 🙂 ampak sva na dno z namenom, da se pecivo ne bi preveč prijelo pekača, položila kar peki papir. Nanj sva vlila maso in se med razmišljanjem o tem, kako dobro bo pečeno in dokončano pecivo, že začela oblizovati okoli ust.
pekač sva “premazala” s peki papirjem, da se ga pecivo ne bi preveč prijelo
Sline so se cedile, masa je tekla v pekač, pečica pa je že vročično pričakovala “hrano”.
maso sva vlila na pekač in jo potisnila v pečico z namenom, da se v slabe pol ure na 200 stopinjah lepo rumeno zapeče
Ko je bilo vse skupaj pečeno, sva pecivo premazala z marelično marmelado, jo prelila s čokolado in počakala, da se je vse skupaj lepo shladilo in strdilo. Sladkanje se je začelo.
jooooj, a veš, da na ta recept že od lani čakam? 😀
sicer pa bolje pozno kot nikoli.
vsem preostalim bralcem.. tole pecivo je za umret dobro. preverjeno! 😉
Mmmm, bomo probal. Mora bit dobr. 😛
a jst tega še nisem jedla? bom verjela nini. itak zbiram recepte za izdatno peko med prazniki. prazniki so super izgovor za kej takega. 😎
Pa bosta tudi kaj na Bložič prinesla? Se mi ful cedijo sline.
Hja, jaz sem že tudi probal izdelek Kandele ter Piromana – ne tega, ampak vseeno. Tako kot Ninamalina. Samo na koncu manjka slika končnega izdelka, ko je premazano z marmelado in čokolado. Takrat izgleda še slajše.
Nina, oprosti. Ko ti naslednjič nekaj obljubim, me mirne volje opominjaj, dokler ne izpolnim svoje obljube!
Buba, to lahko spečeš drugo leto za piknik v Tivoliju 🙂
Irena, ti kar poslušaj Nino.
Popotnik, žal bi bilo premalo za vse, zato ne bo nič iz tega …
Homerun, končni izdelek je predvsem boljšega okusa, videz ni več pomemben 🙂 Pa hvala za kompliment.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Zame je pa samo pršut, olive in francoski sir. Za ta sladke imam pa v zalogi kar škatlo kupljenih jaffa piškotov.
[…] Privoščite si dišeče, slastno, sočno jaffa pecivo […]
mater, če ne bom tega še jst probu narest 😀
moja najljubša in najbolj simpl (jaz ne delam nič snegeca posebej, kar vse skupi zmešam) sladica…
na žurkah (oz. vedno) najbolj pali!
[…] Privoščite si dišeče, slastno, sočno jaffa pecivo […]
[…] sem ga že razdevičila in preizkusila Kandelin recept za jaffa pecivo. Abso-f*ing-lutely […]
čaw!
mene se trenutno sploh ne tiče tale mamljiva zdevica, ampak bi se ful zahvalila tema dvema, ki sta to ustvarjala s prilogo fotografij, saj moramo v šoli opisati postopek, kjer potrebujemo gotografije. FUL HVALA, RES! In bom probala(oz. moja mami) tole stvarco (jaffo) spečt, pa poročam kako je uspelo!
prav en lep pozdrav in še enkrat FUL HVALA
LP: TAMARA_xD
Tamara, 1 fotka je 10€ 😆
Ni za kaj! Lp