Nekdo pri nas je imel god in ker je pri njih navada, da te dneve praznujejo, sem na to pristala tudi sama 😉 Lahko rečem, da sem imela še en razlog … Glede na to, da zadnje čase tako zelo in tako pogosto sanjam o Rusiji, sem že peti dan zamujala z darilom za dan moških. Moški praznik oz. dan zaščitnika domovine (День защитника отечества) v Rusiji praznujejo 23. februarja in je moška različica 8. marca. ((Nekaj o tem si lahko preberete tudi pri Rusalki, ki se trenutno nahaja v Peterburgu.))
Zato sem, medtem ko se je on odpravil za študijskim gradivom, poiskala zvezek s petimi recepti in se odločila, da mu spečem biskvit s kislo smetano. Vse potrebno sem našla v kuhinji …
Sestavine sem najprej zložila na mizo, da so pozirale fotografinji …
Ena od bivših cimer, ki je zelo rada pekla, mi je povedala, da naj bi bilo pecivo še boljše, če najprej razbiješ jajca, ločiš rumenjak od beljaka in potem (če imaš dovolj močan mešalnik) najprej dobro zmešaš rumenjake in sladkor. Njen nasvet upoštevam še danes. Sicer ne vem, če pomaga, ampak … 🙂 V rumenjak sem tokrat za spremembo vmešala rjav sladkor. Kljub temu ne verjamem, da je bilo pecivo zaradi barve sladkorja kaj bolj zdravo 😉
Beljak pa sem postavila v hladilnik in sneg stepla šele preden ga je bilo treba vmešati v testo.
Še preden so bile vse sestavine zmešane v tekočo rjavo maso, se je on vrnil domov. Spomnila sva se, da je skrajni čas za malico in iz hladilnika je privlekel domač savinjski želodec, ki ga je prinesel od strica. To je lahko slasten predlog kaj se da početi npr. medtem ko čakate, da se pecivo speče. Jaz sem morala počakati, da se pečica segreje na 200 stopinj.
Po okusni malici je bil čas, da testo vlijem v pekač in ga s pomočjo žlice še malo bolj enakomerno razporedim na vse strani. Potem pa … nasvidenje in … na peklensko vročino.
Če boste imeli malico še preden se boste spravili k peki, ali pa sploh ne boste čutili potrebe po hrani, lahko, medtem ko čakate da masa pod vplivom Celzija spremeni agregatno stanje, pomijete posodo, ki ste jo popacali med mešanjem sestavin.
Nekaj časa pa si prihranite za pripravo kreme iz kisle smetane, kokosa in sladkorja, ki jo boste takoj, ko bo pecivo pečeno, razmazali po njem. Jaz sem dala vanjo namesto 4 žlic sladkorja samo eno in pol. Je bilo čisto dovolj. Odvisno, kako sladkosnedni ste in koliko sladkorja smete oz. želite v svoje telo vnesti glede na vaše zdravje.
Treba je stopiti še čokolado. Jaz sem jo porabila okoli 300g. Tokrat sem varčevala tudi z margarino, ki jo damo ponavadi zraven čokolade, da se vse skupaj lepše stopi. Dokler čokolada ni bila dovolj tekoča, sem med mešanjem vanjo dodajala mleko. To se je izkazalo za pravilno odločitev tudi potem, ko je slavljenec v končni izdelek zarezal z nožem. Čokolada se ni lomila, ampak se je lepo razrezala in tudi veliko lepše se je jedla. Najbrž se tole bere malo čudno, ampak res se je lepše jedla … Kar stopila se je v ustih. mmmmmmm …
Končni izdelek izgleda na tej sliki mogoče malo bolj klavrno, ampak se moram kar pohvaliti; res mi je uspelo 🙂 Nekaj koščkov je ostalo še za danes 😀
Jebela, ko take stvari vidim, mi postane jasno, da sem slabo poročen, haha.
MMMMMMMMMMMM,
ob tem sem se spomnila, da se podobno naredi “babičino dobroto”
in je odlična
(v čokolado za glazuro pa se lahko vmeša tudi olje, da se potem ob rezanju ne lomi)
Aja, pa vesel god PI-ju!
Mogoče ta vikend probam tudi to 🙂 drugače pa je zelo podobna zadeva jaffa biskvit, razen da daš v maso za biskvit naribane pomaranče in sok le teh. Ko je biskvit pečen ga takoj premažeš z marelično marmelado in nato s čokoladnim polivom (pa brez olja in margerine!) in nato via na hladno, super dobro pecivo!
@Kandela: Mmmm, res je (bilo) dobro.
@Chef, saj ločitev dandanes ni nič takšnega. 👿
@Akvarij: Tnx
@Akvarij – čokolada se tudi brez olja ne lomi 😉 Edimo malo bolj na grobo se namaže, glede na to da je itak vse skupaj ena sama mast, ne bi smelo biti problem, da zmanjka malo olja.
ala, še ena pripomba, potem neham; včeraj sem tisti jaffa biskvit fliknila kar v silikonski pekaček za mafine in jih potem pečene prelila s čokolado, hudo dobro je blo…
zdej grem pa na kavo k avtomatu, sem postala lačna!
moja malenkost potrjuje, da je zadeva (kot pričakovano) nadvse slastna. in še posebej tisti preliv zgoraj je prav nemogoče adiktiven! 😀
res zadnjič
@seamus: ma, jaz uporabljam za glazuro kar 70% čokolado in če bi jo brez olja stopila in namazala, se bi ohlajena lomila, ko bi jo rezala… govorim iz izkušnenj…
sicer pa, kaj se bomo kregali, čokolada, lepo rezana, lomljena, razmazana… vsaka je dobra, vsako pojem-o
mmmm …
mmmm … nič ne bom rekla, tiho pa tudi ne bom.
Chef, kdaj imaš god? 😉
Nataša B., o jaffa pecivu smo že govorili oz. pisali.
Akvarij, hvala za nasvet 🙂
Kandela,
sicer moj komentar ne bo imel ne vem kakšne povezave s tvojim postom, ampak so rekli naj se obrnem kar nate. In sicer jaz bom najverjetneje študirala ruščino, pa me zanima(ker jo tudi ti), če rabiš predznanje za ta študij? A je ful težko, če si brez predznanja?
Hvala za odgovor 🙂
Lepo da ma vsaj Mother Russia posvecen cel praznik nasi precudoviti moski populaciji. Zalostno je samo, da men ni noben take fejst potice speku….
@goingnowhere: predznanja v bistvu ne rabs za noben studij, ce pa znas slovensk pol itak tud pol ruscine obvladas 🙂
Goinnowhere, predznanja ne potrebuješ. Tudi jaz in večina mojih sošolcev ga nismo imeli. Sama sem na ruščini pristala bolj zaradi spleta okoliščin, kot pa zato ker bi si želela to študirat, ampak me je potegnilo in zdaj sem zelo vesela, da študiram ruščino. Predznanja ne potrebuješ že zaradi tega, ker je v Sloveniji zelo malo srednjih šol (no, iz leta v leto jih je sicer več), kjer se da učit ruščino, zato najbrž nekega predznanja (tako kot npr. na nemščini) niti ne morejo zahtevati od bodočih študentov. Je pa program zastavljen tako, da boš delala od prvega dneva naprej in cirilica bo v tvoji roki v enem tednu 🙂 Vse gre s čiste nule. Sicer ti zelo točnih podatkov iz 1. letnika ne morem dati, ker je že kar nekaj let, odkar sem se jaz vpisala v 1. letnik 🙄
Drugače je pa takole … Če ti ležijo jeziki in si pripravljena delati, študij ne bo problem. Tako ali tako moraš na vsakem študiju delati in vsak študij ima pozitivne in negativne strani. V 1. letniku je bil zame največji šok Miha Javornik z Uvodom v študij ruske literature, ampak tudi to se da. Aja, da ne pozabim … ker je ruščina DVOpredmetni študij in zahteva kar veliko dela, ti svetujem, da premisliš glede druge smeri. Mislim, da je največ takih, ki imajo zraven sociologijo ali sociologijo kulture. Smo tudi taki, ki imamo 2 jezika. Mislim, da moji sošolci, ki imajo zraven angleščino ali francoščino, nimajo večjih problemov. Najbrž tudi kakšen drug slovanski jezik poleg ruščine ni ravno problematičen (npr. slovenščina, češčina, poljščina, slovaščina, hsm=hrvaščina, srbščina, makedonščina). Moja kombinacija s sinologijo je pa že težja … Zato je eno leto na programu ruščina, drugo leto pa kitajščina …
Draga moja, kjer je volja, tam je pot 😉
Če te bo pa še kaj zanimalo, kar vprašaj, ti bom povedala, če bom vedela 🙂
God imam 21. septembra!
Ja, ločitev ni nič takega, ampak najt v redu ženo je pa nekaj drugega 😆
Draga Kandela!
Tvoja spletna stran in recept najdena čisto po naključju. Poskusila sem speči tale biskvit in je odličen!!!
Hvala in LP