Najprej se zahvaljujeva za vse pohvale glede olimpijske torte, s katero smo se sladkali na Blogijadi.

Že med peko sem razmišljala o tem, da na blogu že dolgo nisem objavila kakšnega recepta, zato sem relativno vestno slikala korake nastajanja tort 🙂 In ker sem recepte obljubila tudi vsem, ki ste me zanje prosili na pikniku … Gremo!

Začela bom s sadno torto, ki je bila za moje pojme od vseh tort najmanj nasitna …

TESTO:
Za testo sva spekla kar navaden biskvit. Recept zanj sva dobila v knjigi Kuharske bukve slovenskih gospodinj.


sestavine, ki sva jih midva seveda malo prilagodila, ker sva potrebovala veliko testa ((Za to testo sva zmešala kar dvakratno količino sestavin.)):
˙3 jajca
˙20 dag sladkorne moke
˙1 dl olja
˙1 dl mleka
˙30 dag moke
˙pecilni prašek
˙vanilin sladkor

Vmešamo rumenjake in pol sladkorja, dodamo olje, mleko, moko s pecilnim praškom ter nazadnje še sneg, v katerega smo dali drugo polovico sladkorja, da se le-ta bolj strdi. Testo damo v namaščen pekač, ki ga posujemo še z drobtinami ali z moko. Pecivo pečemo pri 200 stopinjah približno pol ure.
Po približno 25 minutah lahko poskusite, če je testo že pečeno. To naredite tako, da pekač vzamete iz pečice in v sredo testa porinete nož. Če nož ni umazan in gre lepo notri in ven, je pecivo pečeno.

Ko je pecivo pečeno, moramo počakati, da se ohladi preden ga razrežemo na več delov, ki jih kasneje sestavimo v torto.

nadev:
˙sladka smetana (približno 0,5 litra)
˙utrjevalec – kremfiks
˙sadje (midva sva uporabila breskve in višnje iz kompota)

Za nadev sva uporabila sladko rastlinsko smetano, ki se bolj strdi. Da bi bila še malo trša, sva ji dodala kremfiks (utrjevalec), kar je bila mogoče celo napaka, saj se je smetana potem zelo posušila in ni bila več tako kremasta. Testo sva navlažila s kompotom, od koder sva vzela sadje, ki sva ga narezala na manjše koščke. Potem sva testo namazala z relativno tanko plastjo smetane in nanjo razporedila sadje.

Ko je bila torta lepo nadevana, sva jo “obmazala” s smetano in jo okrasila z gozdnimi sadeži: rdečim ribezom, malinami in robidami. Dodala sva še tri koščke breskve, da ni bilo okrasje preveč monotono 😉

In okrašena torta je do odhoda v naravo romala v hladilnik 😀

Dober tek! 😉