Še eno kosilo brez mesa. Slastni, rahli skutini cmoki z marelično marmelado. V cmoke lahko zavijete tudi marelice, slive, slivovo marmelado, borovnice … Pomembno je predvsem to, da nadev ni preveč tekoč, zato da ga lahko zavijete v testo iz skute.


skutini cmoki, zabeljeni z drobtinami

Recept sem (spet) našla v kuharici Recepti sestre Nikoline. Sestavine so enostavne, dolgotrajen je samo postopek oblikovanja cmokov. Predvsem, če se jih lotite tako kot to počnem jaz, ko maso potrojim in naredim cmoke za pet kosil.


sestavine

Kaj potrebujemo za skutine cmoke?

sestavine (za normalno porcijo oz. za kosilo za štiri osebe): ((če vzamemo 5 do 6 cmokov na osebo))
˙30 dag skute
˙6 dag margarine
˙sol (po okusu)
˙8 dag moke
˙8 dag pšeničnega zdroba oz. gresa
˙2 jajci

Margarino raztopimo in jo vmešamo v skuto. Dodamo sol, moko in pšenični zdrob. Na koncu dodamo še jajci in ko je vse skupaj dobro premešano, maso za pol ure postavimo v hladilnik, da se vse skupaj malo bolj strdi.


skutini cmoki so iz … ((jajc je 6, ker sem delala na trojni masi))

Preden boste začeli z oblikovanjem cmokov, si pripravite vrečko moke. Potrebovali jo boste, da se vam testo ne bo preveč prijemalo na roke. Jaz ponavadi moko posujem kar po pultu, zato da v njej testo še malo povaljam. Ta postopek testo vsaj za nekaj časa osuši.

Nato vzamete nekaj testa, ga oblikujete v nekakšno štruco, ki jo razrežeto na manjše dele iz katerih potem naredite “krpice”, v katere zavijete marmelado, marelice, slive … Ta procedura zna biti precej zamudna in ne bodite jezni, če bo nekaj moke pristalo tudi na vaših oblačilih. Priporočam predpasnik 😉


razrezana štruca


v “krpico” zavijemo marmelado, marelice, slive, borovnice …

Napisala sem že, da ko se lotim skutinih cmokov, uporabim trojno količino mase, kar se pozna tudi na količini časa, ki ga potrebujem. Tokratno “kuhanje” mi je vzelo dobri dve uri. Če prištejem še pol ure, ko je testo počivalo v hladilniku, je vse skupaj trajalo kar tri ure. Verjetno bi porabila še več časa, če bi čisto vso maso porabila za cmoke. Ampak to testo je zelo primerno tudi za svaljke, ki so prav okusna priloga h kakšni mesni jedi.

Iz kilograma skute sem dobila toliko mase, da sem naredila 48 cmokov ((Moji cmoki imajo premer približno 5-6 cm. Nočem, da so preveliki, ker med kuhanjem tako ali tako zrastejo. Verjetno zaradi gresa, ki nabrekne.)) in 24 svaljkov. Ker sem nameravala večino cmokov zamrzniti, sem jih zlagala kar na pomokan pekač, da se ne bi sprijeli med sabo. Kasneje, ko so zamrznili, sem jih iz pekača zložila v vrečke, da je bilo v zamrzovalniku več prostora 🙂 Če se vam cmoki v zamrzovalniku slučajno sprimejo, jih položite v slano vrelo vodo, v kateri jih morate kuhati približno 10-15 minut, kar skupaj (še zamrznjene). Kasneje bodo sami šli narazen.


svaljki in cmoki, pripravljeni na kuhanje

Torej, ko bodo cmoki narejeni, jih morate še skuhati. V vreli slani vodi jih kuhate 10-15 minut. Ko so kuhani, jih lahko zabelite z drobtinami. ((Raztopimo nekaj margarine in ji dodamo drobtine, da jo popijejo. Vse skupaj še nekaj časa mešamo.)) Na koncu jih lahko tudi sladkate ali posujete s kakavom. Kakor vam je ljubše.


mmmmm, kako je dobro!

Dober tek! 😉