Še eno kosilo brez mesa. Slastni, rahli skutini cmoki z marelično marmelado. V cmoke lahko zavijete tudi marelice, slive, slivovo marmelado, borovnice … Pomembno je predvsem to, da nadev ni preveč tekoč, zato da ga lahko zavijete v testo iz skute.

skutini cmoki, zabeljeni z drobtinami
Recept sem (spet) našla v kuharici Recepti sestre Nikoline. Sestavine so enostavne, dolgotrajen je samo postopek oblikovanja cmokov. Predvsem, če se jih lotite tako kot to počnem jaz, ko maso potrojim in naredim cmoke za pet kosil.
Kaj potrebujemo za skutine cmoke?
sestavine (za normalno porcijo oz. za kosilo za štiri osebe): ((če vzamemo 5 do 6 cmokov na osebo))
˙30 dag skute
˙6 dag margarine
˙sol (po okusu)
˙8 dag moke
˙8 dag pšeničnega zdroba oz. gresa
˙2 jajci
Margarino raztopimo in jo vmešamo v skuto. Dodamo sol, moko in pšenični zdrob. Na koncu dodamo še jajci in ko je vse skupaj dobro premešano, maso za pol ure postavimo v hladilnik, da se vse skupaj malo bolj strdi.

skutini cmoki so iz … ((jajc je 6, ker sem delala na trojni masi))
Preden boste začeli z oblikovanjem cmokov, si pripravite vrečko moke. Potrebovali jo boste, da se vam testo ne bo preveč prijemalo na roke. Jaz ponavadi moko posujem kar po pultu, zato da v njej testo še malo povaljam. Ta postopek testo vsaj za nekaj časa osuši.
Nato vzamete nekaj testa, ga oblikujete v nekakšno štruco, ki jo razrežeto na manjše dele iz katerih potem naredite “krpice”, v katere zavijete marmelado, marelice, slive … Ta procedura zna biti precej zamudna in ne bodite jezni, če bo nekaj moke pristalo tudi na vaših oblačilih. Priporočam predpasnik 😉

v “krpico” zavijemo marmelado, marelice, slive, borovnice …
Napisala sem že, da ko se lotim skutinih cmokov, uporabim trojno količino mase, kar se pozna tudi na količini časa, ki ga potrebujem. Tokratno “kuhanje” mi je vzelo dobri dve uri. Če prištejem še pol ure, ko je testo počivalo v hladilniku, je vse skupaj trajalo kar tri ure. Verjetno bi porabila še več časa, če bi čisto vso maso porabila za cmoke. Ampak to testo je zelo primerno tudi za svaljke, ki so prav okusna priloga h kakšni mesni jedi.
Iz kilograma skute sem dobila toliko mase, da sem naredila 48 cmokov ((Moji cmoki imajo premer približno 5-6 cm. Nočem, da so preveliki, ker med kuhanjem tako ali tako zrastejo. Verjetno zaradi gresa, ki nabrekne.)) in 24 svaljkov. Ker sem nameravala večino cmokov zamrzniti, sem jih zlagala kar na pomokan pekač, da se ne bi sprijeli med sabo. Kasneje, ko so zamrznili, sem jih iz pekača zložila v vrečke, da je bilo v zamrzovalniku več prostora 🙂 Če se vam cmoki v zamrzovalniku slučajno sprimejo, jih položite v slano vrelo vodo, v kateri jih morate kuhati približno 10-15 minut, kar skupaj (še zamrznjene). Kasneje bodo sami šli narazen.

svaljki in cmoki, pripravljeni na kuhanje
Torej, ko bodo cmoki narejeni, jih morate še skuhati. V vreli slani vodi jih kuhate 10-15 minut. Ko so kuhani, jih lahko zabelite z drobtinami. ((Raztopimo nekaj margarine in ji dodamo drobtine, da jo popijejo. Vse skupaj še nekaj časa mešamo.)) Na koncu jih lahko tudi sladkate ali posujete s kakavom. Kakor vam je ljubše.
Dober tek! 😉



tole pa ne izgleda tako težko. mislim, izgleda, kot da bi celo jaz zmogla. 😀
Zelo za!
Res je dobra in okusna jed.
“Skutini cmoki” по-русски я бы назвала так: “творожные клёцки” ali “ленивые вареники с творогом”.
Jaz pa včasih dam noter mleto suho sadje: slive, marelice, rozine, višnje, nekaj takega. Tudi ni slabo 🙂
Kmalu bomo proslavljali Veliko noč – v Sloveniji 12., v Rusiji 19. aprila. Zanima me, če boš kaj posebnega pripravljala na Veliko noč (kakšno specialiteto?)
V Rusiji pečemo “кулич”, to je obredni velikonočni sladki kruh z rozinami in sladkornim oblivom. Tudi pripravljamo “пасху”, to je hladna skutina torta. Seveda še pripravljamo pirhe (pisanke), otroci radi imajo običaj sekanja pirhov 🙂
Irena, jaz vem, da ti zmoreš veliko več, kot si misliš 😉
Viki, hvala za tale ruska imena 🙂
Glede jedi za veliko noč … pri nas se takrat speče potico (hm, mogoče bi pa lahko letos prvič spekla potico in to objavila na blogu … bom premislila. Do sedaj je to pri nas doma počela vedno moja mama 🙂 ), skuha se večji kos mesa, pri nas doma je to ponavadi vratovina, pobarva se pirhe, kupi se korenino hrena (хрен), ki se jo kasneje (v nedeljo za zajtrk) nariba v solato. Vse te dobrote (potico, meso, pirhe, hren) se v soboto nese v cerkev, kjer duhovnik blagoslovi te jedi, ki se potem jedo za nedeljski zajtrk. Taka je vsaj krščanska navada.
Si mi pa dala idejo, da bi lahko ob veliki noči vse te jedi pripravila za na blog. Se bom potrudila 🙂
Ja, pri nas je isto. Samo nesemo v cerkev le “кулич” in pirhe. Orehovo potico seveda poznam, všeč mi je.
Veš, kaj še najraje imam? (poleg potice in prekmurske gibanice) Najraje imam krofe, ki jih postrežejo na Trojanah. Do sedaj ne morem teh krofčkov pozabiti 🙂
P.S. Res me veseli, da sem našla tvoj blog. Z veseljem ga bom obiskovala.
LP iz Moskve!
jaz pa predlagam cmoke iz mešanega testa (krompir in skuta) – po klasičnem receptu – z KIVIJI.
Kivi priporočam razpoloviti in pred uporabo potresti z mletim sladkorjem in cimetom. Postopek je enak kot za slivove cmoke.
sama jih kuham na sopari.
lp
[…] jed je tako enostavna in hitra – veliiiiko enostavnejša od skutnih cmokov, o katerih sem že pisala – , da si jo lahko omislite tudi za kosilo 1. januarja, ko se vam […]