Zadnje čase se mi sicer dogaja kar veliko zanimivih stvari, a se mi ne zdijo najbolj zanimive za blog. Zato sem se odločila, da bom, medtem ko se podrobneje spoznavam s sodobnimi kitajskimi umetniki ((Tema za sinološko diplomo 🙂 )), objavila še kakšen recept. Tokrat sem spet delala eno najenostavnejših sladic – tiramisu. Pri tem se vedno držim večkrat preizkušenega recepta, ki je ponavadi napisan na vsakem lončku mascarpone sira.


tiramisu, preden je šel še malo na hladno

Kaj potrebujem(o) za tiramisu?
˙paket bejbi oz. tiramisu piškotov (400 g)
˙približno 1 liter ohlajene kave (lahko jo sladkate ali ne)
˙rum
˙500 g sira mascarpone
˙2 jajci ((na lončku mascarponeja je pisalo, da rabimo 3 jajca ali pa 6 rumenjakov, ampak to lahko malo priredimo))
˙sladkor (jaz sem 8 žlicam sladkorja dodala še en vanilijin sladkor)
˙kakav

V mascarpone vmešamo jajca in sladkor. Miksamo toliko časa, da se masa nekoliko strdi. Naj bo nekje vmes – ne pretekoče in ne pretrdo 🙂


mascarpone + jajci + vanilija + sladkor


krema je gotova

Potem si izberemo posodo, kamor bomo zlagali “kocke” tiramisu sestavljanke. Piškot pomočimo v kavo, kamor smo dodali še nekaj ruma (količina ruma je poljubna). Piškote pomakajmo na hitro, drugače se bodo tako napili kave, da se bodo zlomili.

Ko površino posode zapolnimo s piškoti, jih premažemo s kremo iz mascarponeja. Sledi nova plast namočenih piškotov in nova plast kreme. Pri sestavljanju pazimo, da je na vrhu krema, ki jo nato posujemo s kakavom. Vse skupaj za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se piškoti nalezejo še malo kreme in nato sladico napademo z večjo ali manjšo žlico. Kar nam bolj ustreza 🙂

sestavljanje

Dober tek! 😉


tiramisu izpolnjuje svoje poslanstvo 😛