Zadnje čase se mi sicer dogaja kar veliko zanimivih stvari, a se mi ne zdijo najbolj zanimive za blog. Zato sem se odločila, da bom, medtem ko se podrobneje spoznavam s sodobnimi kitajskimi umetniki ((Tema za sinološko diplomo 🙂 )), objavila še kakšen recept. Tokrat sem spet delala eno najenostavnejših sladic – tiramisu. Pri tem se vedno držim večkrat preizkušenega recepta, ki je ponavadi napisan na vsakem lončku mascarpone sira.
tiramisu, preden je šel še malo na hladno
Kaj potrebujem(o) za tiramisu?
˙paket bejbi oz. tiramisu piškotov (400 g)
˙približno 1 liter ohlajene kave (lahko jo sladkate ali ne)
˙rum
˙500 g sira mascarpone
˙2 jajci ((na lončku mascarponeja je pisalo, da rabimo 3 jajca ali pa 6 rumenjakov, ampak to lahko malo priredimo))
˙sladkor (jaz sem 8 žlicam sladkorja dodala še en vanilijin sladkor)
˙kakav
V mascarpone vmešamo jajca in sladkor. Miksamo toliko časa, da se masa nekoliko strdi. Naj bo nekje vmes – ne pretekoče in ne pretrdo 🙂
mascarpone + jajci + vanilija + sladkor
krema je gotova
Potem si izberemo posodo, kamor bomo zlagali “kocke” tiramisu sestavljanke. Piškot pomočimo v kavo, kamor smo dodali še nekaj ruma (količina ruma je poljubna). Piškote pomakajmo na hitro, drugače se bodo tako napili kave, da se bodo zlomili.
Ko površino posode zapolnimo s piškoti, jih premažemo s kremo iz mascarponeja. Sledi nova plast namočenih piškotov in nova plast kreme. Pri sestavljanju pazimo, da je na vrhu krema, ki jo nato posujemo s kakavom. Vse skupaj za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se piškoti nalezejo še malo kreme in nato sladico napademo z večjo ali manjšo žlico. Kar nam bolj ustreza 🙂
sestavljanje
Dober tek! 😉
tiramisu izpolnjuje svoje poslanstvo 😛
Jaz tudi ne ločujem jajc. Kekse pa zložim tak malo poševno, da je vsak malo čez drugega. Posujem s kakavom v prahu, ki je malo grenkast.
Njaaaam tiramisu!
Kandela…tole si shranim.
/nikdar še delala, nikdar spraševala za recept.)
Poznam eno, ki jo dela ob rdjih in takrat vedno takoooo stoka, kolk dela in živcev ji gre ob tem…in mi zato nikoli ni padlo na pamet, spraševat po receptu.
/ker pa je že itak mojstrica v pretiravanju, bi lahko vedela da naklada.)
Tebi pa hvala.
P.s.
Danes sem jedla prežganko in domače štruklje. 😉
U, a ti tudi pečeš, kuhaš in podobno? Krasno. Super tiramisu.
Krasno poročilo. Sem ti že enkrat napisala, da z veseljem spremljam tvoja gurmanska potovanja. 😉 Obožujem tiramisu, bom ga v bližnji prihodnosti naredila po teh korakih!
mmmm….