Miklavž, Božiček, deda Mraz in vsi ostali decembrski dobri možje, žene in prazniki so v najino gospodinjstvo prinesli novo kuhinjsko pridobitev – silikonski model za peko mafinov. Namen je bil seveda ta, da tudi midva kdaj pa kdaj spečeva kakšen mafin. Najprej sva poskusila kar z maso za čokoladne mafine, ki jo kupiš v trgovini. Prašku dodaš samo še predpisane tekočine, vrhove mafinov pa posuješ s priloženimi čokoladnimi zvezdicami in hitro v pečico. Enostavno in okusno.

Ampak to ni preveč zabavno za nekoga, ki v kuhnji rad tudi malo eksperimentira. Seveda sva že poskusila tudi nekaj drugih čokoladnih in sadnih mafinov. Nazadnje pa sem med lovom za kakšnim zanimivim receptom na prvi spletni strani, ki sem jo odprla (Joy of Baking), našla recept za bananine mafine. Tako sva se odločila, da banane, ki sva jih dopoldan prinesla iz trgovine, predelava v sladice.


bananini mafini

Ker nisva imela čisto vseh sestavin iz originalnega recepta, sva si nekaj stvari priredila po svoje. Bananine mafine sva tako zmešala iz:
˙245 g pšenične polnozrnate moke – z njo sva nadomestila navadno moko
˙100 g rjavega sladkorja
˙50 g belega sladkorja (naslednjič bom dala samo rjavi sladkor in 100 g ga bo dovolj)
˙1 žlička pecilnega praška
˙pol žličke sode bikarbone
˙četrt žličke soli
˙65 g koščkov temne čokolade za peko – z njo sva nadomestila belo čokolado iz originalnega recepta
˙3 bolj zrele banane
˙2 jajci
˙110 g stopljenega in ohlajenega masla
˙vanilijin sladkor – z njim sva nadomestila žličko vanilijinega ekstrakta


(skoraj vse) sestavine

Čokolado sva kar z nožem narezala na večje in manjše koščke in jo dodala moki, ki sva jo prej že zmešala s sladkorjem, pecilnim praškom, sodo in soljo. Vse skupaj sva dobro premešala.

V drugi posodi sva spasirala banane.

[Če nimate pripomočka za pire krompir (a ima ta stvar kakšno posebno ime?), lahko uporabite tudi navadne vilice. Vse skupaj pa bo veliko lažje, če bodo vaše banane malo bolj zrele in tako tudi bolj mehke.] Bananam dodajte zžvrkljani jajci. Jaz sem jih pozabila zžvrkljati preden sem ju dala bananam, zato sem ju kasneje narahlo zžvrkljala kar na bananinem pireju. Nato sem v posodo z bananami dodala še vanilijin sladkor in stopljeno maslo.

Masla ali margarine v receptih, kjer jih je treba stopiti in ohladiti, nikoli ne topim že veliko prej, ampak … maslo/margarino najprej narežem na manjše koščke, da se prej stopijo. Potem jih dam na manjši ogenj in mešam. Ko ostane nestopljenih samo še nekaj koščkov, ugasnem ogenj in mešam toliko časa, da se stopi še preostanek masla/margarine. Potem pustim stati nekaj minut, še malo premešam in zadeva je toliko ohlajena, da jajca, kamor vlijem maslo/margarino, ne zakrknejo.


kosi čokolade za peko


tik pred

Nato tekoči bananin pire zlijemo v posodo z moko&co. in vse skupaj počasi premešamo. Z maso napolnimo 12-mafinski model. Zapolnimo samo približno dve tretjini posameznega prostora za mafine, da se bodo lahko med peko dvignili. Če boste modelčke preveč napolnili, se vam bodo mafini razlezli čez rob.

Ker je bilo mase za bananine mafine preveč, da bi zapolnila samo 12 lukenj v silikonskem modelu, sem ostalo maso dala kar v papirnate modelčke. Tako sva imela na koncu kar 19 mafinov. Zaradi velike količine mase bo treba naslednjič: a) uporabiti isto količno sestavin, napolniti modele z malo manj mase in tako dobiti kar 24 manjših mafinov, ali b) zmanjšati količine sestavin.


pripravljeno za na pot v tople kraje

Moram reči, da so tile bananini mafini prav dobri. Bolj kot topli, ki naj bi jih postregli za zajtrk, so mi bili všeč hladni. Hm, ne razumem, zakaj ponavadi za mafine pišejo, da so dobri oz. primerni za zajtrk. Meni se zdi, da z vso to mastjo, ki jo potrebujejo prav vsi mafini, človeku malo preveč zapacajo želodec. Kakor kdo želi 🙂

Vseeno dober tek in upam, da vam bodo všeč, če se jih boste lotili 😉


opa, smo pa zrasli