Še nekaj dni je ostalo od marca in ko se bo končal mesec, ki že močno diši po pomladi, se bo končala tudi moja porodniška. Da bo prihod v službo nekoliko “mehkejši”, sem se sodelavcem že pridružila na enem od skupnih sestankov. Pred sestankom mi je eden od sodelavcev – malo za šalo malo zares – napisal mejl, naj brez “tiste hude pite” ne hodim. 🙂

Ker se med svojimi sodelavci počutim zelo dobro in po eni strani res komaj čakam, da bom spet lahko delala z njimi, sem se odločila, da jim tokrat namesto pite odnesem mafine. Zadnje čase v naši kuhinji kar pogosto diši po tej sladici. Vsaj petkrat sem jih že naredila na podlagi istega recepta, a so bili vsakokrat drugačni.

mafini z jabolkom, cimetom in rozinami

Muffini z jabolki, cimetom in rozinami (originalni recept)

  • 1/3 lončka olja
  • 1 lonček sladkorja
  • 2 jajci
  • 1,5 lončka moke
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička soli
  • 1/4 lončka jabolčnega soka
  • 1 ali 2 naribani jabolki (po želji lahko tudi več)
  • 1/2 lončka rozin

mafini z jabolkom, cimetom in rozinami

Z mešalnikom zmešamo olj, sladkor in jajca. Dodamo moko, cimet, sodo bikarbono in sol in mešamo tako dolgo, da se masa že težko meša. Nato dodamo še jabolčni sok, jabolka in rozine. Masa naj ne bo pregosta ali pretekoča. Z žlico napolnimo približno 3/4 modelčkov. Če imamo pekač za mafine, modele pred tem namastimo in pomokamo, če imamo papirčke, to ni potrebno. V primeru, da imamo silikonski pekač, pa je dovolj, če modele malo namastimo. Mafine pečemo 20-25 minut na 200 stopinjah Celzija.

mafini z jabolkom, cimetom in rozinami

Kandelino eksperimentiranje za sodelavce:

  • 1 jedilna žlica kokosovega olja
  • 1 lonček sladkorja kokosove palme ali nerafiniranega posušenega soka sladkornega trsa ((ta sladkor je mojim mafinom dal tudi temno barvo))
  • 0 jajc
  • 1,5 lončka domače črne pšenične moke ((zaradi privilegija, da živimo blizu Brinečevega kmečkega mlina, od zdaj naprej moko kupujeva tam))
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička himalajske soli
  • 1 polna žlička sode bikarbone
  • 1/4 lončka jabolčnega kompota ((jabolka sem narezala na manjše koščke in jih skuhala v vodi brez dodatkov, torej nič cimeta, nič sladkorja …))
  • 2 naribani jabolki
  • 1 skodelica nasekljanih suhih sliv, namočenih v vodi in nekaj mililitrih likerja iz refoška

Najprej sem skupaj zmešala vse suhe sestavine, nato sem dodala še mokre in vse skupaj lepo premešala. Na koncu sem v vsak mafin dala malo večji košček jedilne čokolade in ga prekrila s koščkom kuhanega jabolka. Pekla sem jih 25 minut na 190 stopinjah Celzija.

mafini z jabolkom, cimetom in rozinami

“Naslednjič jih lahko prineseš ene 50. No, toliko jih bom jaz, za ostale pa ne vem,” mi je rekel eden od sodelavcev preden sem odšla domov. 🙂