Na svetovnem spletu sem odkrila blog z imenom Gelio, ki je v celoti posvečen ruskemu mestu Novosibirsku. Mladi fotograf Slava Stepanov dela tako čudovite fotografije svojega mesta, da človeka kar zagrabi, da bi se o vsem, kar vidi na njih, prepričal še na lastne oči :)


A označuje Novosibirsk

Serija 42 fotografij s ptičje perspektive, ki jih je Slava z opcijo tilt shift v photoshopu obdelal tako, da mesto izgleda kot ena sama maketa, so mi bile tako zelo všeč, da sem se odločila in ga v komentarju prosila za dovoljenje, da jih nekaj vzamem in pokažem tudi na svojem blogu. “С удовольствием даю разрешение на размещение моих фотографий!”1 je odgovoril Slava.

Čeprav fotografije povejo veliko, včasih celo veliko več, kot katera koli beseda oziroma besedilo, bom vseeno napisala še nekaj zanimivosti, ki sem jih o Novosibirsku prebrala na internetu. Internet je res super zadeva. Sicer vzame kar nekaj časa, ampak vedno rada izvem kaj novega. Še posebej, če je povezano z Rusijo ;)

Novosibirsk (rus. Новосибирск) je za Moskvo (uradno 10,5 milijonov prebivalcev) in Sankt Peterburgom (uradno 4,5 milijona prebivalcev) tretje največje mesto v Rusiji. Je tudi pomembno univerzitetno, kulturno, industrijsko in prometno središče, kjer živi 1,5 milijona ljudi, če lahko zaupamo Wikipedii :)

Mesto se ponaša z več zanimivimi stvarmi. Med drugim je na območju, ki ga imenujejo Akademsko mestece (Академгородок), 13 univerz, 22 inštitutov in 12 akademij. Zelo razvito je tudi kulturno življenje. V mestu je veliko raznih gledališč, najpomembnejšo vlogo med vsemi ima mestna opera. Da so zgradili operno hišo v Novosibirsku, ki je hkrati največja opera v Rusiji, so potrebovali kar 30 let. Gradili so jo od leta 1922 do 1945.

V največji državi na svetu je sedem mest,2 ki se lahko pohvalijo z metrojem. Najstarejše in največje omrežje metroja oziroma metropolitena, kot temu pravijo Rusi, je v Moskvi. Moskovski metropoliten so odprli že leta 1935. Najmlajši ruski metropoliten pa je v mestu Kazan, ki so ga odprli šele leta 2005. Večina podzemnih železnic ima samo eno ali dve liniji.

Tudi Novosibirski metropoliten ima dve liniji, ki skupaj merita 14,3 kilometra in imata 12 postaj. V bližnji prihodnosti bodo zgradili še 4. Novosibirski metropoliten, ki dnevno prepelje 211.000 ljudi, letno pa kar 77,5 milijona potnikov, se ponaša s še eno posebnostjo. To je dobra 2 kilometra dolg zaprti most čez reko Ob, ki teče skozi mesto. Če želite videti, da so zelo lepe tudi metro postaje v Novosibirsku in ne samo tiste v Moskvi, si oglejte zadnje objave z odličnimi fotografijami z metro postaj na blogu Gelio.


pokriti most za metro čez reko Ob

O omenjenih stvareh si lahko še veliko več preberete na raznih povezavah, ki sem jih pripela na posamezne besede ;) Obstaja pa še ena stvar, ki se mi je zdela zelo zanimiva, ko sem prebirala informacije o mestu, ki je med vsem drugim tudi ena od postaj na Transsibirski železnici. To je njihov živalski vrt, kjer živi 11.000 živali. Med njimi se da videti tudi ligre. Leta 2004 sta se v tamkajšnjem živalskem vrtu skotila dva ligra – mešanca med tigrico in levom. Enega so odpeljali v Moskvo na razne preiskave. Drugi pa je ostal v Novosibirsku, kjer je leto kasneje dobil še tri vrstnike. Taki mešanci, ki naj bi bili veliko večji kot njihova starša, naj bi bili značilni predvsem za živalske vrtove. Mogoče bomo kakšnega ligra ali tigona (tako se imenuje mešanec med tigrom in levinjo) kdaj lahko videli tudi v Ljubljanskem živalskem vrtu ;)

Kot sem že napisala, bi se dalo o Novosibirsku napisati še veliko več (zgodovino smo na primer čisto izpustili), vendar se mi zdi, da bo to, kar sem napisala, za prvo spoznavanje z Novosibirskom dovolj.

Vabim vas samo še, da si ogledate fotografije Slave Stepanova, ki govorijo zgodbe same zase.


največja ruska operna hiša

Še več “maketnih” fotografij.

  1. Z veseljem dovolim objavo mojih fotografij! []
  2. Moskva, Sankt Peterburg, Novosibirsk, Nižni Novgorod, Samara, Jekaterinburg, Kazan []