Absinta sama (še) nisem poskusila, ker me (zaenkrat še) ne mika. Ne vem, če sem že kdaj pisala o tem, ampak ne maram stanja, v katerem se ne obvladam … No, pa saj je vseeno. V prispevku o Pragi sem obljubila, da bom napisala, kako je Pi.Roman poskusil to pijačo.

kozarček absinta
kozarec absinta in obvezni pribor … naluknjana žlica (vir)

Absint je močna alkoholna pijača. Vsebuje od 68 do 80 procentov alkohola. Narejena iz pelina (lat. Artemisia absinthium) in mogoče je po okusu ((Kaj pa po učinku?)) podoben našemu pelinkovcu. Ne vem 🙂 Je pa ta pijača vsekakor burila duhove in jih mogoče še vedno.

Zanj sem prvič slišala pred ne-vem-koliko leti v neki oddaji na MTVju. Pozorna sem postala šele, ko so jo povezali z Marilynom Mansonom. Potem sem slišala tudi nekaj o tem, da je absint prepovedana pijača, na Češkem pa jo je možno piti povsod. Glede na to, da smo v EU in med nami praktično ni več meja, s tem je izginil tudi strah, da bi te na carini dobili, sva se s Pi.Romanom odločila, da si kupiva eno steklenico opojne zelenkaste pijače (barva najinega absinta mogoče bolj spominja na našo Sočo 😉 ) in jo shraniva … za kakšne obiske. Mogoče si jo bova kdaj privoščila tudi sama (če me bo prijelo, seveda).

žličke, ki se uporabljajo za pitje absinta
posebne žličke, ki se uporabljajo za dodajanje in precejanje sladkorja v absint, preden ga spijemo (vir)

Naj končno preidem k bistvu … Pi.Roman se je v baru Alternatiff, kjer smo se znašli, odločil, da mu pol litra piva ni dovolj 😀 in naročil dozo absinta. Zelo prijazni natakar, mu je prinesel 0,4 dl zelenkaste tekočine. Potem mu je Pi.Roman povedal, da tega še nikoli ni pil in ne ve, če slučajno obstaja kakšen prav poseben način, kako to piti. Natakar mu je z veseljem pokazal cel proces. Jaz sem se hitro pozanimala, če mi dovoli, da ga slikam in nastala je spodnja slika, ko natakar v roki drži žličko z gorečim sladkorjem. Sladkor, ki ga je dal na žličko je najprej potopil v pijačo in potem zakuril. Mešanica je gorela toliko časa, da se je sladkor začel rahlo peniti. Potem je vse skupaj potopil v kozarec in premešal, nakar je bilo treba opojno substanco spiti na dušek. Natakarju sva se vsak posebej zahvalila in čakala, kaj se bo zgodilo 🙂

K: ((Takrat spraševala, tokrat vprašanja pisala Kandela)) “Pi.Roman, kako je? A kaj čutiš?”

P: ((Takrat odgovarjal, tokrat odgovore pisal Pi.Roman osebno)) “Šnops k šnops, sam da je ta bolj grenak. Mal zažge, sam ni panike.”

K: “Ja, kaj pa to, ko pravijo, da je ljudem dogajalo. A veš, ko so razlagali, da so se zadevali s tem … A je kaj drugače, ti kaj dogaja v glavi, ali je pač samo ogromna količina alkohola, ki te malo zažge, in potem je to to?”

P: “A unmule kelnarju antene iz glave rastejo? 😆 Ne, nič posebnega ne čutim. Pravzaprav sem res pil že bolj močen šnops. Vsaj žgalo je bolj. Tole ni nič posebnega. Najbrž bi ga mogu celo flašo.”

K: “Dej, ne ga srat! Jaz te ne bom nesla nazaj do hostla 😉 ”

piromanovo pitje absinta

Glede na to, kar je povedal Pi.Roman, najbrž ni naključje, da smo lahko na listu o absintu, ki smo ga dobili v baru v hostlu, lahko prebrali kaj je nekoč povedal Oscar Wilde“Po prvem kozarcu vidiš stvari takšne, kakršne si želiš. Po drugem kozarcu vidiš stvari takšne, kakršne niso. Na koncu pa vidiš stvari takšne, kakršne so v resnici in to je najbolj grozna stvar na svetu.”

absint v lj
s Češke sva prinesla steklenico absinta in še eno tipično alkoholno pijačo, ki naj bi imela podoben okus kot jägermeisterbecherovka ((To sem pa poskusila … a me ni prepričala. Preveč grenka in alkoholnata za moj okus.))

O tej pijači bi, sodeč na vse zadetke, ki jih pokaže npr. Google, lahko napisala celo seminarsko nalogo, ampak ne bom. Tisti, ki bi radi izvedeli kaj več o njegovih učikih, nastanku, zgodovini, kdo vse ga je konzumiral v enormnih količinah in kakšne so bile posledice itd., si to lahko najdete na povezavah, ki sem jih prilepila v ta prispevek. Drugače si pa sami poiščite kaj 😀

Za konec še ena slika:

picasso - absinthe drinker
sliko Pabla Picassa z naslovom Absinthe drinker sem slikala v Ermitažu v St. Peterburgu