Po okusnem svežem jaffa pecivu sledi še recept za nasitno čokoladno pecivo, ki ga na koncu lahko polijete oz. navlažite z mešanico vode, ruma in sladkorja v prahu, da postane malo bolj sočno.
Jaz oz. midva sva tokrat to pecivo uporabila za spodnjo plast pregrešne torte, ki smo jo jedli na Bložiču. ((O torti kaj več naslednjič.)) Nanj sva namazala kremo in jo prekrila z jaffa pecivom.
Zgornja slika predstavlja recept s podovjenimi količinami. Potrebovala sva namreč veliko peciva. Če boste pekli ‘normalno’ količino, si pripravite: 5 jajc, 2 merici mleka (z besedo ‘merica’ je mišljen jogurtov lonček), 2,5 merice kakava (kakav je bil napisan v prvotnem receptu, ampak midva sva to količino spremenila v polovico kakava in polovico čokolade v prahu), 1,5 merice sladkorja (lahko je tudi samo ena merica, če niste ravno pristaš zelo sladkih zadev) in pol merice olja (količine olja in mleka se da tudi malo prilagajati … torej, če nimate radi veliko olja, dajte v maso manj olja in več mleka). Manjkata nam samo še dve merici moke, pecilni prašek in vanilijin sladkor.
Tako kot običajno … od beljakov, ki nam bodo služili za sneg, ločimo rumenjake, ki jih dobro premešamo s sladkorjem.
Takole zgleda, ko v čokoladno maso dodate olje in kakav. Saj veste kaj sledi … mešaj! 🙂
Naj vam izdam miniaturen dodatek, ki si ga je enkrat zamislil Piroman. Zato, da pecivo ni čisto čokoladno, ampak malo drugačno, sva dodala koriander. Ker je bil še cel (kar pomeni, da je bil v dokaj velikih bunkicah), sva ga morala nekako zdrobiti. Jaz sem naprej predlagala, da ga dava v vrečko in ga potolčeva z žlico, a je šlo bolje in hitreje, ko ga je Piroman prevaljal s kozarcem za vlaganje.
Lepo tekoča in zarjavela masa je potem, ko se je razlezla po peki papirju, ki je že nestrpno ležal v pekaču, romala naravnost v pečico, segreto na 180 stopinj. Pecivo se je peklo približno pol ure.
Da je bilo pečeno, sva vedela, ker sva vanj zapičila nož in ko sva ga potegnila ven, ni bilo na njem nič. Nič tekočega. To je bil znak, da je testo pečeno.
Nekako takole pa je izgledal najin izdelek, ko sva ga vzela iz pečice 😀
Zato, da je pecivo bolj okusno ali pa samo zato, da ni čisto navadno, ga lahko navlažite. V kozarec zmešate nekaj ruma in vode (vse je po potrebi) in primešate nekaj sladkorja v prahu, ki bo na vrhu peciva za sabo pustil sled v obliki rahle skorjice. Mogoče tudi ne bo skorjice, ampak to ni življenjskega pomena 🙂 Važno je, da ste z navlaženim čokoladnim pecivom nadvse zadovoljni in ko pojeste prvi kos, ne morete nehati.
Aja, pa DOBER TEK!
Mati kuharica so me podučili, da je za željeno skorjico v “štaubcukr” treba dodati res minimalno količino tekočine. Sicer je pa po mojem bistveno, da je v tej mešanici zadostna količina ruma 😎
ej torta je bla odlična… 😉
Torta je bila super!
Ta torta je bila absolutni presežek!
Napaka dneva je bila, da sem se jaz nažrl PRED Bložičem in zaradi nažiranja doma celo malo zamudil, tam pa mize polne dobrot!
Ampak torta… jutri jim grem v slaščičarno Viki povedat, da nimajo pojma!
Mislim, da so me futrale štiri različne damice, potem sem pa še sam dva kosa ožrl 🙂
ja, kandela, vse pohvale… torta je bila pregrešna… 🙂
Torta je bila pravzaprav tako svinjsko dobra, da bi se raje odrekel pivu.
A tvoj blog se bo spremenil v eno veliko kuharico? Če se bo, je to tudi kul, ker pečeta s Pi.Romanom super.
Hvala, hvala vsem! Če ne bi bilo Piromana, ne bi bila tako dobra 😉
Chef, škoda, da smo jo začeli deliti šele okoli polnoči enkrat, ko je nekaj piva že steklo po tvojem suhem grlu 😀
Homerun, a naj raje pišem o kitajski kozmologiji in filozofiji, če so bili pa vsi tako navdušeni nad torto? Moram napisat recept, da bo drugo leto pa kdo drug spekel 😉
chef jest vem za dve, ki sta te hranile.. kire druge so si še to dovolile počet 😀
edino če nisi videl dvojno 🙂
Aja, še en nasvet. Če se počutite še posebej “grešno”, lahko tretjino moke zamenjate s čokolado v prahu. Tako je bilo v primeru torte za Bložič 😎
uf, to jst uporabljam za podlago za kokosovo pecivo 😀
na ta biskvit das potem čez kokosovo kremo: zmešaš v razmerju 1:1:1 kislo smetano, mileram pomoznosti ker je trša, kokosovo moko in sladkor v prahu 😀
čez vse to čez pa poliješ še čokoladni preliv 😀 (da ne zmanjka kalorij prehitro ;))
priporocam 😀
Točno, Katarina! Tudi to dobroto sva že delala … Hvala, da si spomnila 🙂
Možno, da sem res videl dvojno. Mogoče sem namesto obrazov štel joške, haha.
hahaha 😀
Brez zamere, ampak tole je nutricionistični suicide….
Trajno mleko, bela moka, jajca, umetni praški, bel cukr… aj,aj,aj
ej mustang, sej je bil BLOŽIČ!!!! 😉
Mustang, kaže, da smo vsi preživeli 🙂
Vsaka ti čsat! Mašinca me je malček futral, nisem pa drugače dejansko pojedla nobenega celega kosa, kar mi je bilo še pošteno žal. Sam kaj hočemo, če pijana zmedena glava pozabi na pol stvari… Me veseli, da sem te spoznala 😉
Fenomenalna je bila. 😀
Aja! Pol pa kr navali narode!!
Mustang, ne težit. Nutricionistični suicid. 🙄
chef: hahahaha, dobra 😆
[…] my favourite person from Krško who makes yummy rum-coconut-chocolate balls, the most blogestest couple in the room as far as I’m concerned who brought us a homemade blogelicious humongous […]
@BubaŠ: Ja, točn to, nutricionistični suicide. Poglej sestavine, mal literature v roke in… Jest sm to sam omenu, ne da bi hotu kej komu. Za opče dobro. Tole isto zadevo se da prpraut na mucho bolš način, BTW. Sploh ne bi vedu, verjem. Ti pa že neki prejudiciraš tuki… Dober tek!
Mustang, daj napiši nam, kako se da to drugače naredit …
Zlo simpl. Uporabu bi javorjev sirup ali še bolje melaso namesto sladkorja. Kdor to ne mara, naj oporabi kaj manj aromatičnega, npr. rižev oz koruzni slad. Namesto vanila extracta, ki je na sliki, bi kupil pravo vanilijo in jo obdelal na prbl. tak način, kot je zgoraj koriander, sam bolj natančno (kava mikser, npr.). Namesto trajnega mleka, ki je živ strup BTW, bi dal navadno, nehomogenizirano (če že ni kake krave blizu, da se jo pomolze), ali sojino. Moko bi dal polnovredno, seveda. Brez skrbi, ne bo dala “podplatastega” okusa. Tudi pecilni prašek bi dal bio, na koruzni osnovi, ker je navadn totalno sranje. Mislim, da bi se moral dobit v SLO (Spar?). In seveda olje, rafinirano, na sliki, je šrot. Nadomestil bi ga s kokosovim maslom ali pa kako margarino, npr. Vitaquell, za tiste, ki kokosa ne marajo. Pa je že bolj človeku prijazno. Tale tvoj je tudi okusen, ampak prebavi naredi pa velko zmešnjavo in veliko dela predvsem. LP in dober tek!
[…] Čokoladna poslastica ali Druga polovica torte za Bložič […]