Recept za naslednjo torto, s katero smo se sladkali in se še bomo, ker je bila zelo okusna, sva spet dobila v knjigici Recepti za ljubitelje peke. Tudi ta recept sva si malo priredila. Namesto testa iz margarine in piškotov, sva raje spekla testo za sadno torto, ki sva ga staknila v kuharici Recepti s. Nikoline.
Pa začnimo. Najprej “uradni” recept …
(uradne) sestavine (za tortni model, premera 22 cm):
˙100 g margarine za peko
˙250 g biskvitnih ali piškotnih drobtinic
Margarino stopimo, dodamo naribane drobtinice in zmešamo. Maso porazdelimo po dnu tortnega modela in potlačimo. Damo v hladilnik za 2 uri.
Pa še recept za testo za sadno torto …
sestavine ((za testo, ki sva ga spekla midva)):
˙10 dag margarine
˙2 jajci
˙1vanilijev sladkor
˙10 dag sladkorja
˙18 dag moke
˙pol pecilnega praška
˙2 žlici mleka ali smetane
Jajca spet najprej ločimo na rumenjake in beljake ter naredimo sneg. Midva sva margarino najprej segrela, da se je stopila. Potem sva malo počakala, da se je malo ohladila, da se ne bi rumenjaki spekli 🙂 Nato sva penasto umešala margarino in dodala še sladkor in vanilijo. Ko sva to dobro zmešala, sva dodala še polovico moke in še naprej miksala. Nazadnje sva dodala še sneg in ga potresla s preostalo moko, pomešano s pecilnim praškom.
Testo sva razgrnila v namazan in pomokan pekač. Testo se peče nekje 20-30 minut pri 180°C.
Testo za torto je bilo zelo gosto in se ni skoraj nič dvignilo. Šele ko je bilo pečeno, sva se odločila, da bo to pecivo za podlago skutini torti z limetami in ne sadni, za katero sva kasneje spekla kar navaden biskvit.
Takole je bilo videti pecivo, ko je prišlo iz pečice. Čez noč sva ga pustila pri miru, da se je lepo ohladilo. Naslednje jutro pa je bilo treba narediti še kremo.
sestavine za kremo:
˙4 veliki listi želatine
˙380 g puste skute
˙2,5 dl sladke smetane
˙150 g sladkorja v prahu
˙2 neškropljeni limeti (uporabimo sok in naribano lupino)
˙melisa in limetini krhlji za okras
Želatino namočimo v hladni vodi. Skuto pretlačimo, dodamo pol sladkorja in naribano limetino lupino. Želatino ožamemo in jo na majhnem ognju razstopimo v limetinem soku. Skuti in sladkorju dodamo limetin sok z želatino, premešamo in dodamo še preostalo polovico sladkorja in stepeno smetano.
Vse skupaj dobro premešamo. Kremo porazdelimo po ohlajeni masi oz. pecivu in damo torto še za 2 uri v hladilnik.
Skutino torto vzamemo iz modela in jo okrasimo z limetinimi krhlji in meliso.
Ker sva midva spekla toliko testa s pomočjo enega pekača, sva potem namesto pekača, ki bi moral služiti za “stene” skutinega namaza, vzela karton, ga ovila z alufolijo in ga postavila okoli testa. Kasneje, na kraju pojedine, sva ga previdno vzela stran, da sva lahko torto normalno razrezala in razdelila.
Dober tek! 😉
Izgleda zelo osvežujoče. 🙂
Tale recept sem čakala, ko zgleda torta odlično. Hvala.
Kje dobiš pa neškropljene limete? 🙂
Scarlet, hvala za vprašanje … sem pozabila napisati. Nimam pojma, kje dobiš neškropljene limete. Že škropljene so skoraj 7€/kg. Jaz sem nekje slišala, da če sadje/zelenjavo namočiš v toplo slano vodo, da sol ven pobere nekaj strupov. Ta nasvet sem upoštevala tudi tukaj. Limete sem za kakšnih 10-15 minut namočila v toplo slano vodo. Če je pa zares delovalo, pa ne vem. Upam 🙂
neškropljene limete se dobi na Hvaru, v mestecu Vela Nedela, pri čehu ki oddaja apartamej doli v “pristanišču”. on ima posajene limete kar na vrtu in pri njem si jih lahko nabereš kolikor jih nucaš.
Hvala, tole bom vsekakor preiskusila, svetujem pa vam, da pri vseh pecivih in nasploh zamenjate margarino s surovim maslom. Je precej boljši okus, je naravno,pa precej manj škodljivo, v ceni pa tudi ni tako ogromna razlika, razen, če ne nasedate reklamam o bolj “zdravi” margarini!
zdaj pa gremo na Hvar po limete …
torta je bila the best
torta je bila res super. 😎
Hvala za recepte, super si! Ker moram jutri zvečer speči torto in mi je nekako padla v oči Temnobeločokoladna, pa še Irena ji je dala prvo mesto :)….hmmmm je kakšna možnost, da že jutri objaviš recept?
Hvala za vse pohvale 🙂
McCrafty, če boš pridna … 😀 Se bom potrudila enkrat jutri dopoldan. Še en nasvet že sedaj; za temnobeločokoladno potrebuješ kar nekaj ur časa, ker moraš počakati, d ase ti ohladi testo, potem pa mora vsaj še za 2 uri v hladilnik, preden jo serviraš.
Predlagam biskvit, ki se je izkazal za najboljšega pri tej torti.Uporaben je tudi za druge biskvitne izdelke.
3 jajca
7 žlic sladkorja
7 ” mleka
7 ” moke
1 pecilni
3 žlice olja
3 ” kakava
Peci v tortnem modelu na peki papirju.
Ohladi in naloži limetino kremo.