Spet hrana 🙂 Res je, da kosilo skuham vsak dan. Izjeme so samo tisti dnevi, ko sem doma, pri tašči-kuharici ali ko se zgodi kaj takega, da si kosilo privoščiva v kakšnem gostinskem obratu.
Zadnje dni sem imela malo več volje za kuhanje jedi, ki so na najinem meniju redkeje, kot na primer testenine 🙂 Tako se nama je po zelenjavni polenti in skutinih cmokih z marmelado zahotelo še kruhovih cmokov, ki so se na koncu iz samostojne jedi prelevili v prilogo zraven paprikaša.
kruhovi cmoki, čakajoči paprikaš 🙂
Tako kot skutini cmoki, tudi kruhovi cmoki vzamejo kar nekaj časa, predvsem, če jih zavijaš v alufolijo. Ampak gremo lepo po vrsti …
Najprej potrebujemo sestavine: ((recept je iz kuharice Recepti sestre Nikoline))
˙30 dag (belega) kruha ((cmoki na fotografijah so iz črnega kruha, prvič pa sem jih delala kar iz polnozrnatega, njami!))
˙1 sesekljana čebula ali
˙5 dag prekajene slanine
˙1-2 dl mleka
˙3 jajca
˙sol
˙peteršilj
˙5 dag moke
Kruh narežemo na majhne koščke ((jaz delam približno 1cmx1cm)) in ga dodamo čebuli, ki smo jo prepražili na 2 žlicah olja. Kruhu nato dodamo sesekljan peteršilj in posoljena jajca, ki smo jih zmešali z mlekom. Ker nisem imela svežega peteršilja, sem vzela kar posušenega. Vmešala sem ga kar v jajca z mlekom. Dodala sem še malo bazilike, šetraja in popra. Vse sestavine dobro premešamo in pustimo maso, da počiva pol ure.
Potem ko se je kruh lepo napil mleka in jajc, ga posujemo z moko in si zmočimo roke, da bo oblikovanje cmokov lažje. Cmoke položimo v slano vrelo vodo in jih kuhamo 10-15 minut.
Namesto cmokov lahko maso na kuhinjski krpi oblikujemo v podolgovat štrukelj, ga zavijemo v krpo, ki jo na koncih povežemo in kuhamo 20-25 minut. Ko je štrukelj kuhan, ga narežemo na rezine. Namesto kuhinjske krpe lahko uporabimo tudi alufolijo. Ta je primerna predvsem takrat, ko želimo odvečno maso zamrzniti in jo shraniti za kakšen drug dan. Je pa res, da s tem proizvedemo veliko več odpadkov …
kruh+čebula+mleko+jajca+začimbe
Jaz sem tokrat uporabila alufolijo, ker sem nekaj kruhovih štrukljev shranila v zamrzovalnik namesto v želodec 🙂
kruhovi štruklji, pripravljeni na vrelo vodo oz. na zmrzovanje
Kruhovi cmoki ali štruklji so lahko samostojna jed ali odlična priloga. Če jih jeste samostojno, jih lahko še zabelite ali polijete z (gobovo) omako, dodate jim lahko špinačo, fižolovo omako … Vaše kosilo še bolj poživi tudi solata 🙂
Če pa kruhovi cmoki nastopajo v vlogi priloge, jih lahko ponudite na primer poleg paprikaša ali golaža. V glavnem … Pustite domišljiji prosto pot! 😉
Dober tek! 😉
O, dobra ideja! Kruhovih cmokov že pa res dolgo nisem delala. 😉
i looooooooooove kruhovi cmoki! maaaaaaaaaamiiiiiiiiiiiiiiiiii!
No in v to maso narežeš še malo suhega mesa in namesto da daš kuhat, daš v pečico.
Imam obrobno vprašanje ali je alu folija ( aluminij ) primerna oz. zdrava. Opazil sem, da pri kuhanju površina folije potemni.
Ali ima kdo kakšne podatke o tem.
Jaz vedno uporabljam krpo,ki jo potresem z drobtinami.
itak, in potem, ko to zaviješ , daš v folijo in zamrznt, pa pol k s skrine vn potegneš se vsa folija prime na uno masa, no go…….
Mislim, meni zgleda vse skupaj zelo dobro, post na nivoju, da ne rečem profi…in s to alu folijo mislim, da pa tudi ni težav. V glavnem , v kratkem bo za južno paprikaš in kruhovi cmoki.
Notr morš dat še mal slanine!
Tudi jaz sem danes delala kruhove cmoke,v sestavine pa dam še kislo smetano.
Js pa ne smem delat kruhovih cmokov. Moja ne mara sploh. Ueeeeeeee… :'(
Pa tko so dobri…
Irena, upam, da te je mami uslišala 😉
Mero, tudi meni ni ravno všeč reakcija, ki se z alufolijo zgodi med kuhanjem. Verjamem, da je krpa veliko bolj zdrava, pa še odpadkom se izogneš. Samo, če hočeš nekaj mase zamrzniti, je pa alufolija verjetno najboljša varianta. Tretja možnost je, da iz mase oblikuješ kroglice/cmoke, jih dobro stisneš in skuhaš. Stirnjam se tudi z Rdmamžabe, o tem, da se folija včasih tako sprime z maso, da jo komaj spraviš dol 🙂
Buba, pa ti zase naredi kruhove cmoke, tvoja naj si naredi pa nekaj, kar ima rada. Stvar rešena 🙂
mmmmmm… Kandelca ti si za omožit! 😳
Irenca, ko bo vprašal, bom rekla: “Seveda.” 😉
ej, če se že sprašujete, moje skromno mnenje (ki temelji na nečem, kar sem enkrat nekje prebrala)…
navadna prozorna folija zdrži do 160 stopinj celzija, kar pomeni, da se z njo sme brez težav kuhati in peči. Torej klobaso zaviješ najprej v plastično, nato pa čez njo še alufolijo, da se plastika pri kakšnem direktnem ognju ne spali.
je kul, ker alufolija akumulira toploto, notranja plastična pa poskrbi, da se popolnoma nič nikamor ne sprime…
lp