Spet hrana 🙂 Res je, da kosilo skuham vsak dan. Izjeme so samo tisti dnevi, ko sem doma, pri tašči-kuharici ali ko se zgodi kaj takega, da si kosilo privoščiva v kakšnem gostinskem obratu.

Zadnje dni sem imela malo več volje za kuhanje jedi, ki so na najinem meniju redkeje, kot na primer testenine 🙂 Tako se nama je po zelenjavni polenti in skutinih cmokih z marmelado zahotelo še kruhovih cmokov, ki so se na koncu iz samostojne jedi prelevili v prilogo zraven paprikaša.


kruhovi cmoki, čakajoči paprikaš 🙂

Tako kot skutini cmoki, tudi kruhovi cmoki vzamejo kar nekaj časa, predvsem, če jih zavijaš v alufolijo. Ampak gremo lepo po vrsti …

Najprej potrebujemo sestavine: ((recept je iz kuharice Recepti sestre Nikoline))
˙30 dag (belega) kruha ((cmoki na fotografijah so iz črnega kruha, prvič pa sem jih delala kar iz polnozrnatega, njami!))
˙1 sesekljana čebula ali
˙5 dag prekajene slanine
˙1-2 dl mleka
˙3 jajca
˙sol
˙peteršilj
˙5 dag moke

Kruh narežemo na majhne koščke ((jaz delam približno 1cmx1cm)) in ga dodamo čebuli, ki smo jo prepražili na 2 žlicah olja. Kruhu nato dodamo sesekljan peteršilj in posoljena jajca, ki smo jih zmešali z mlekom. Ker nisem imela svežega peteršilja, sem vzela kar posušenega. Vmešala sem ga kar v jajca z mlekom. Dodala sem še malo bazilike, šetraja in popra. Vse sestavine dobro premešamo in pustimo maso, da počiva pol ure.

Potem ko se je kruh lepo napil mleka in jajc, ga posujemo z moko in si zmočimo roke, da bo oblikovanje cmokov lažje. Cmoke položimo v slano vrelo vodo in jih kuhamo 10-15 minut.

Namesto cmokov lahko maso na kuhinjski krpi oblikujemo v podolgovat štrukelj, ga zavijemo v krpo, ki jo na koncih povežemo in kuhamo 20-25 minut. Ko je štrukelj kuhan, ga narežemo na rezine. Namesto kuhinjske krpe lahko uporabimo tudi alufolijo. Ta je primerna predvsem takrat, ko želimo odvečno maso zamrzniti in jo shraniti za kakšen drug dan. Je pa res, da s tem proizvedemo veliko več odpadkov …


kruh


mleko+jajca+začimbe


kruh+čebula+mleko+jajca+začimbe


masa za kruhov štrukelj

Jaz sem tokrat uporabila alufolijo, ker sem nekaj kruhovih štrukljev shranila v zamrzovalnik namesto v želodec 🙂


kruhovi štruklji, pripravljeni na vrelo vodo oz. na zmrzovanje

Kruhovi cmoki ali štruklji so lahko samostojna jed ali odlična priloga. Če jih jeste samostojno, jih lahko še zabelite ali polijete z (gobovo) omako, dodate jim lahko špinačo, fižolovo omako … Vaše kosilo še bolj poživi tudi solata 🙂

Če pa kruhovi cmoki nastopajo v vlogi priloge, jih lahko ponudite na primer poleg paprikaša ali golaža. V glavnem … Pustite domišljiji prosto pot! 😉


kruhovi cmoki s paprikašem

Dober tek! 😉