Ko sem bila na Barbarellini delavnici Gourmet Fresh smo za konec dobili marmorirano čokoladno torto. Na desertnem krožniku se je poleg manjšega kosa torte znašla še kepica višnjevega sorbeta. Priznam, da sem z zanimanjem čakala ta kos in ko sem zagledala tisti košček na krožniku, sem si mislila: “A tako malo?!” Ko sem v usta pospravljala še zadnji grižljaj, sem vedela, da bi vase spravila tudi večji kos, a to bi bilo že čisto pretiravanje in na koncu bi mi bilo žal, da sem pretiravala. Še dobro, da je bil zraven sorbet, da je vse skupaj malo ublažil.
Težko je povedati z besedami, kako okusna in hkrati tudi nasitna je presna torta. Sploh, če smo navajeni večjih kosov “običajnih” tort, sestavljenih iz biskvita in neke kreme. Presno-veganska torta je čisto nekaj drugega. Vsaj ta, ki nam jo je pripravila Barbarella.
Seveda sem se odločila, da bom recept nekega dne preizkusila tudi sama. Ker me je zanimalo, če mi bo uspelo in ker sem želela ta okus deliti tudi z drugimi. Piknik, s katerim smo proslavili kar 3 rojstne dneve, je bil pač več kot odlična priložnost za kaj takega. Sama sem bila z rezultatom zelo zadovoljna, ostali pa … dva ((prava gurmana moškega spola 😉 )) sta jo zelo pohvalila, drugi pa niso bili ravno navdušeni. Nič hudega, jo bo več ostalo zame, sem si mislila. A na koncu sem že prav težko čakala, da bo izginil še zadnji kos, ker je bila, če uporabim besede, ki se jih ob takih priložnostih poslužuje Irena Sirena, mala čokoladna prasica tako nasitna, da je bila že rahlo presitna 🙂
Naslednjič, ko jo bom delala, jo moram obvezno spraviti v manjšo posodo, ker je najin tortni model s 30-centimetrskim premerom enostavno prevelik. Dovolj ovinkarjenja. Gremo k Barbarellinemu receptu.
Marmorirana čokoladna torta (za tortni model premera 24 cm)
Testo:
- 1,25 skodelice ((skodelica je približno 240 ml oz. tam nekje med 150 in 200 g, če imate oreščke)) mletih mandljev
- 1/4 skodelice kokosovih kosmičev ((nisem še ugotovila, kakšna je razlika med kokosovimi kosmiči in moko … jaz sem dala kar moko))
- 3 čajne žličke kakava v prahu (lahko ga zamenjate z rožičevo moko ((rožičeva moka je nadomestilo za kakav in ni tako sladka kot je kakav)))
- 4 jušne žlice datljeve paste*
- ščepec vanilje v prahu
*Datljeva pasta je polnovredno sladilo. 2-3 žlice datljeve paste nadomesti približno 1 žlico sladkorja. Naredimo pa jo tako, da v močan blender ((Najbrž bi šlo tudi s kakšnim paličnim mešalnikom, samo trajalo bi verjetno dalj časa.)) damo 1 skodelico izkoščičenih datljev + 1,5 skodelice vode + ščep vanilje v prahu.
Testo za torto naredite tako, da najprej vse sestavine sesekljate v multipraktiku. Oreške nasekljamo z multipraktikom ali sekljalnikom zato, da ohranijo nekaj strukture. Jaz sem jih malo premalo sesekljala (največji so imeli premer tudi po 5 mm) in mi ni bilo všeč, da jih je bilo treba potem še dobro zgristi. Naslednjič jih bom dlje mrcvarila, da bo vse skupaj bolj gladko :). Če imate multipraktik, lahko vanj stresete vse sestavine in dobili boste lepljivo testo. Če imate doma samo manjši sekljalnik, pa najprej vse suhe sestavine stresite v posodo, jim dodajte datljevo pasto in dobro premešajte. Testo oz. njegovo osnovo stresite v model in jo z rokami lepo potlačite po celem dnu. Naj ne bo višja od 5 mm. S tem testom prekrijte tudi rob, da se ga krema ne bo prijela.
Bela in temna čokoladna masa:
- 1,5 skodelice ((1 skodelica je pribl. 150 g indijskih oreškov)) mletih indijskih oreščkov (če nimate močnega blenderja, jih prej namočite za 8 ur, da se bodo res lepo napili in zmehčali, kar vam bo olajšalo izdelovanje kreme)
- 3/4 skodelice vode
- 1/4 skodelice agavinega sirupa
- 1/4 skodelice javorjevega sirupa
- ščep vanilije v prahu
- ščep soli
- kapljica bele čokoladne esence (to bo le poudarilo okus, zato se ne obremenjujte, če te esence nimate, tudi brez nje je torta zelo okusna ;))
- 1/3 skodelice kokosovega olja, ki ga prej utekočinite ((če želite, da bo ohranil večino svojih pozitivnih lastnosti oz. sestavin, ga ne segrejte na več kot 48 °C))
- 1/4 skodelice kakavovega masla, ki ga prav tako prej utekočinite
Bela krema: v močnem blenderju zmešajte vse sestavine, razen kokosovega in kakavovega masla. Potem dodajte utekočinjeni masli in še enkrat zmešajte, da boste dobili gladko belo “čokoladno” kremo. Tretjino mase odlijte stran.
Temna krema: beli masi, ki vam je ostala v blenderju, primešajte 0,5 skodelice kakava v prahu + 1/4 skodelice vode in dobili boste rjavo čokoladno kremo.
Masi izmenično polijte po testu, vzemite slamico in zaokrožite po masi, da naredite marmorni efekt. Za konec dajte torto za 8 ur (najbolje čez noč) v hladilnik, da se bo krema lepo strdila. Torto lahko tudi zamrznete. Ko jo boste vzeli iz skrinje, naj bi se odtalila v roku 10-15 minut. Postrezite jo po kosih zmerne velikosti. Gostom raje ponudite repete, kot da jim že v začetku pred nos pomolite velik kos nasitne presno-veganske marmorirane čokoladne torte 🙂
Dober tek! 😉
o fak. to še izgleda kot iz revije *slin*
joj, šele danes sem zalutal na tvoj komentar na svojem blogu… se opravičujem… predstava je še jutri, pa žal ne v mozirju, temveč v ljubljani… morda? če ja, javi, da vam rezerviram…