Zadnjič, ko sva šla v Prekmurje, so nama gostitelji postregli s Pijano nevesto. Še preden smo začeli jesti, se je razvila debata o tem, da Pijana nevesta pri nas izgleda drugače. Na koncu smo se strinjali, da najbrž obstajata dve različni Pijani nevesti. Mogoče je to odvisno od tega, kaj ju je opijanilo 🙂
Ker mi je bila prekmurska Pijana nevesta tako všeč, sem dobila recept zanjo. Recept je zelo preprost in jaz sem ga malo prilagodila glede na sestavine, ki sem jih imela doma. Zato sem jo poimenovala Prekmurska pijana nevesta po gorenjsko 🙂
Gremo v akcijo …
SESTAVINE za testo:
˙4 jajca
˙9 žlic sladkorja (jaz sem dala rjav sladkor; eno žlico od 9 sem ga dala v beljak)
˙vanilijin sladkor
˙9 žlic olja (dala sem 2 žlici manj olja in 2 žlici več mleka)
˙9 žlic moke (namesto navadne moke, sem dala pirino polnozrnato moko, ki sva jo kupila na Otoku ljubezni)
˙pecilni prašek
˙9 žlic mleka
˙3 žlice kakava (kakava nisem dala, ker sem namesto vanilijevega pudinga uporabila čokoladnega)
Beljake sem ločila od rumenjakov, jim med stepanjem dodala žlico sladkorja in naredila sneg, ki je na svoj trenutek počakal v hladilniku. V rumenjake sem dala sladkor in dobro zmiksala. Potem sem postopoma dodajala še olje, mleko, vanilijin sladkor, moko s pecilnim praškom. Na koncu je prišel na vrsto še sneg, ki sem ga narahlo vmešala v testo.
Ko je bilo testo pripravljeno, sem ga zlila v pekač, obložen s peki papirjem (namesto tega lahko pekač tudi namastite in pomokate, da se testo preveč ne prime), in ga za dobrih 20 minut dala v pečico segreto na 190°C.
Ko je bilo testo pečeno, sem ga navlažila s 6 žlicami mleka, ki sem mu dodala približno toliko ruma. Nasvet … Porabite vso mešanico mleka in ruma. Jaz sem mislila, da je dovolj mokro in sem porabila samo pol mešanice, ker nisem želela, da bi bilo testo potem tako mokro, da bi se kar razletelo. A sem se uštela. Čeprav je bilo dobro, bi bilo še veliko bolje, če bi bilo bolj sočno. Mogoče je bilo to zaradi pirine moke …
Ko sem testo navlažila, sem nanj vlila puding in ga kolikor se da enakomerno razporedila po testu. Dve vrečki pudinga sem skuhala medtem, ko se je pecivo peklo. Jaz sem uporabila kar čokoladnega, ker nisem imela vanilijevega.
Testo, polito s pudingom, sem čez noč pustila pri miru, da se je lepo ohladilo in strdilo.
Zjutraj sem morala najprej v trgovino, da sem kupila smetano, ker je v hladilniku ni bilo nič.
Jaz sem sicer stepla 400 ml smetane, a je je bilo preveč. Najbrž bi zadostovalo že 250 ml (rastlinske) smetane, ki se na koncu razporedi po pudingu in potrese s koščki čokolade, ali pa kar s kakavom, če nimate koščkov čokolade oz. se vam čokolade ne ljubi ribati 🙂
To je to … Dober tek! 😉
In bilo je dobro!
Zgleda slastno. Njami. 🙂
A veš, nekaj si pa pozabila; ko je biskvit pečen in ohlajen, je še bolje, da gor zliješ višnjev sok iz kompota (rum ni najbolj primeren, če zadevo jedo otroci) in po biskvitu položiš višnje, nato pa čez to preliješ vanilijev puding in na koncu še sladko smetano ter čokolado.
Poskusi, meni je še bolje.
boljš je, da rum piješ umes k pečeš, se prav zvrneš une pol litra vase,pol pa sam puding gor na biskvit,pol pa daš u hladilnik za tolk časa dokler se ne pokvar in pol vržeš
boljš je, da rum piješ umes k pečeš, se prav zvrneš une pol litra vase,pol pa sam puding gor na biskvit,pol pa daš u hladilnik za tolk časa dokler se ne pokvar in pol vržeš
boljš je, da rum piješ umes k pečeš, se prav zvrneš une pol litra vase,pol pa sam puding gor na biskvit,pol pa daš u hladilnik za tolk časa dokler se ne pokvar in pol vržeš
boljš je, da rum piješ umes k pečeš, se prav zvrneš une pol litra vase,pol pa sam puding gor na biskvit,pol pa daš u hladilnik za tolk časa dokler se ne pokvar in pol vržeš
Jest pa mislim da je več variant pijane nevest, naprimer s starim belim kruhom.
hm…jaz poznam samo to verzijo pijane neveste (po receptu s temnim biskvitom in vanilijevim pudingom), pa sem ljubljančanka 🙂
Jaz bi pa pohvalila te tvoje recepte – sploh slike zraven po postopkih so mega!
Nataša, hvala za nasvet.
Ime (Obvezno), rum ni dober za srce 😉
Frana in Magrateja, mogoče je več pijanih nevest, mogoče pa je le to, da različne stvari na različnih koncih Slovenije poimenujemo z istimi imeni …
Morena, hvala. Slike so pa zato, ker se vsaj jaz večkrat spravim kaj peči, če vsaj približno vem, kako naj bi izgledal končni izdelek.
Pri nas (Notranjska) poznamo pijano nevesto s temnim biskvitom, fejst namočenim z rumom in mlekom, krema je pa iz vanilijevega pudinga in kokosove moke. Tudi slastno!
Z rumom ne šparat! 😉
joj kolk dolgo nism jedla tega peciva…
vredu!!!!! zgleda zelo dobro njami ko bi vsaj lahko vzela košček