Kljub temu, da velja Moskva za eno najdrazjih mest na svetu, se da tukaj prav lepo ziveti.

Pred kratkim smo se pogovarjale z Rusom, ki smo ga “izkoristile” za nekatera nasa vprasanja, ki so se nam pojavila v zvezi z Rusijo in zivljenjem tukaj.

ruski milicniki

Pogovor je “odneslo” do tukajsnje policije oz. milice. Zanimalo me je, ce se upraviceno izogibam zelo mladim milicnikom, ki se v dvoje ali troje sprehajajo po metro postajah. Ti fantje so stari od 18 let naprej, ampak vecinoma izgledajo stari med 15 in 17 let. Vedno, ko jih vidim, mi nekaj rece, naj grem cimbolj stran od njih, ker mi delujejo kot da samo cakajo na akcijo.

Pa mi je Dima povedal, da se mi jih ni treba bati, ker so to vecinoma sele zacetniki, ki prakticno se nicesar ne znajo. Vse, kar imajo pri sebi, je pendrek. Kakorkoli, jaz si prav nic ne zelim imeti opravka s temi fantici 🙂

Je pa Dima povedal se nekaj v zvezi z rusko milico. To je prakticno ena najboljsih sluzb v Rusiji. Vsaj zaenkrat. Zakaj? Zato, ker je v drzavi s 142 milijoni prebivalcev se vedno mocno razsirjena korupcija, ki je nihce ne nadzoruje.

bloki

Tako si Dimin prijatelj-milicnik z 12.000 rublji mesecne place (tj. pribl. 353 evrov oz. 84.000 sit) lahko privosci 2 stanovanji v Moskvi in avto audi A6, s katerim se vsak vikend odpelje v Podmoskovje, kjer ima daco, ki je baje bolj podobna vili, kot navadni daci.

In kje dobi toliko denarja? V 12 letih svoje sluzbe je ustavil ze veliko delavcev raznih narodnosti (predvsem iz bivse SZ), ki prihajajo v Moskvo na delo. Ti morajo milicniku pokazati svoje dokumente. Ampak, ker jih dostikrat nimajo, se za kazen lahko odkupijo s podkupnino, ki vsakemu milicniku pride se kako prav, da malo obogati svoje stresno zivljenje. Kako pa je kaj s slovenskimi policisti in podkupninami?