Velikonočni prazniki so za nami in jaz usmerjam svoje misli le še v prihod pomladi. Tako kot večina, že močno pogrešam spomladansko sonce. Kljub temu sem se odločila, da spišem nekaj kratkega o praznikih, ki so zaključili postni čas. Potico je tokrat spekla tašča, mi pa smo s pomočjo naravnih barv nekaj jajc spremenili v pirhe.
Barvanje s čebulnimi olupki nam gre že dobro od rok, poleg tega se je ta metoda pokazala za eno boljših. Jajca se res lepo obarvajo. A ker smo radovedni, smo se letos odločili, da preizkusimo še barvanje pirhov z rdečim vinom in karijem.
Barvanja smo se lotili v petek zvečer. Pet jajc smo prelili z rdečim vinom (domači ((Kot sva prebrala nekje na internetu je pomembno, da je vino domače in ne kupljeno v kateri od trgovin.)) refošk). Vino je vrelo 10 minut. To je dovolj, da so se jajca skuhala. Potem smo jih kar čez noč pustili v vinu. Zjutraj so bili vijolično modre barve. Na njih so se nabrali drobceni vinski kamni, ki so se svetlikali. Mene so malo spominjali na disko krogle. 🙂
Pet jajc smo prelili z vodo in dodali 4 jedilne žlice karija. Po 10 minutah vrenja smo jih pustili v vodi, da so prav tako počakali do jutra. Mogoče bi bila rumena barva veliko bolj intenzivna, če bi a) bila jajca svetlejša in b) če bi namesto karija uporabili samo kurkumo – začimbo zaradi katere je mešanica začimb kari tako rumena.
V soboto zjutraj smo jih nekaj skuhali še v vodi s čebulnimi listi. Vzorce smo naredili tako, da smo na surova jajca dali elastike. Z rezultatom smo bili zelo zadovoljni, zato bomo od zdaj naprej pirhe barvali samo z naravnimi barvami. Jaz navijam za vino. Svetlikanje. 😉
Seveda smo simbole kapelj Kristusove krvi v soboto skupaj odnesli k žegnu. V nedeljo smo jih nekaj razdelili, ostale pa pohrustali. In zdaj se pomlad lahko res začne!
Baje barva bolj “prime”, če daš zraven še par žlic kisa. K vinu ni treba, ker ima že samo po sebi dovolj kisline, sploh če uporabljaš kako domačo kislico (verjetno zato tisti nasvet z interneta). Pri nas barvamo s teranom, menda je najbolj primerno za pirhe, ampak načeloma bolj kot je temno in manj kot je sladko, boljše je.